Početna » Да ли можете да изостајете са посла, а да не отворите боловање: Адвокат објаснио у ком случају је то могуће

Да ли можете да изостајете са посла, а да не отворите боловање: Адвокат објаснио у ком случају је то могуће

Бројни запослени у Србији се питају да ли сваки изостанак са посла морају да оправдају послодавцу или имају право да одсуствују “по који дан”, а да надређеном не наведу разлог што не долазе на своје радно место.


“Чула сам да запослени по закону о раду има право да пет дана током године не дође на посао и да не обавести свог послодавца који је разлог што то чини. Како сам чула, запослени не мора да достави потврду о привременој спречености за рад, односно не мора да отвори боловање. Довољно је да само каже да тај дан неће доћи на посао“, казала је за портал МОНДО Александра Петровић (29) из Београда.

Адвокат Зоран Крнета нам је објаснио да ниједан дан који је неоправдан, а тиче се недоласка на посао неће проћи без санкција.

“Неоправдано одсуство се уређује Правилником о раду који углавном предвиђа два до три неоправдана одсуства током године као разлог за отказ. С обзиром на то, могли бисмо закључити да запослени може себи да приушти један или два неоправдана дана током године а да због тога не добије отказ”, започео је разговор наш саговорник.

Истакао је да због једног или два неоправдана дана запослени може да буде санкционисан. Како је навео, запослени може да добије опомену или да му се смањи зарада. Међутим, према његовим речима постоји тенденција, нарочито у ИТ сектору у ИТ фирмама, да послодавци дозвољавају “сицк даy”, односно “дан за болест”.

“Дан за болест”
“Поменути дан закон не препознаје него су га послодавци установили у пракси. То значи да запослени може ујутру или пре него што треба да дође на посао да се јави послодавцу и да пријави да је болестан и да не достави никакву потврду од лекара. Послодавци у ИТ сектору дозвољавају неколико таквих дана годишње или једном месечно. То је практично бенефит за запосленог. Напомињем да је то пракса у ИТ сектору који је ипак доста флексибилнији и либералнији од других послодаваца”, навео је.

Адвокат Зоран Крнета је за портал МОНДО истакао и да послодавац може запосленом да одобри неплаћено одсуство уколико сматра да је то потребно.

“У том случају послодавац запосленом мора да уручи решење којим му одобрава дане неплаћеног одсуства“, закључио је саговорник разговор за наш портал.

мондо.рс



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept