Početna » Годишње 44.000 људи у Србији умре у свом стану: Многи су живели сами, ево шта се догађа када немају наследника?

Годишње 44.000 људи у Србији умре у свом стану: Многи су живели сами, ево шта се догађа када немају наследника?

Према последњем попису напуштених станова у Србији је 123.584

Годишње више од 44.000 људи премине у свом стану. Многи су живели сами – пронађу их чланови породице, полиција, понекад комшије, неретко после дуже времена. Поступак утврђивања наследника у таквим случајевима може да потраје и годинама, а проблеме због тога први осете комшије.



Шта се догађа када не постоји наследник?

Према последњем попису напуштених станова у Србији је 123.584. Шта се догађа кад наследници не постоје?

Кључ у браву стана у Београду стављен је пре две године, објавио је „РТС“. Власник који је у њему преминуо, по свој прилици нема наследнике. Оно што је иза њега остало станарима зграде прави проблем.

-Стан је запуштен, неуредан. Он је живео сам. Шири се смрад. Полиција је поставила обавештење да је промењена брава, да не може нико да уђе у њега и да се позове полиција или број који су оставили-рекао је Небојша Чакармиш, управник зграде.

За наследницима се трага до 20. колена

Ипак, било је покушаја насилног уласка. Ствари су и даље у стану, а и остаци хране, па комшије страхују од заразе.

-Пре свега, ако је то дуг временски период а да је заостала и одређена врста хране и намирница, па је могло да дође до труљења, могуће је да су присутне токсичне супстанце које се пак могу унети или удисањем или у контакту са кожом. У свакој кући се налазе кућне хемикалије. Никако не би требало било шта отварати, него на адекватан начин одложити као опасан или неопасан отпад-каже др Данијела Ђукић-Ћосић.

По закону, наследници могу да буду и до 20. колена сродства, када таквих нема – држава преузима имовину. Држава је, кажу упућени, и адреса за све примедбе.

Александра Михајловић из „4зида“ рекла је да Закон о наслеђивању даје заиста широк опсег могућности и тек кад се исцрпе све опције, тек онда такве некретнине које не нађу свог наследника припадају заправо држави.

Највише напуштених станова на југу Србије

Додаје да тада држава у пракси најчешће не продаје своју имовину нити је на тај начин класично оглашава на дигиталним платформама.

– Ако је држава власник стана имаће исти правни третман као и сваки други власник стана, у том смислу она мора да сноси трошкове и одржавања и отклањања тих штетних емисија. Једино правно могуће и ефикасно решење проблема станара јесте подношење тужбе надлежном суду, где би суд на крају тог поступка наложио отклањање тих штетних емисија – рекао је за РТС адвокат Никола Премовић.

Напуштених станова у Србији је, према последњем попису, 123.584. Највише на југу земље – око 90.000, затим у Војводини, па у Београду.

Еспресо



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept