Početna » Тужилаштво формирало предмет поводом информација о намештању цена

Тужилаштво формирало предмет поводом информација о намештању цена

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду формирало је предмет поводом информација из Закључка Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, којим се покреће поступак испитивања повреде конкуренције против четири привредна друштва “Делез“, „Меркатор С“, „Универекспорт-импорт“ и „ДИС“, због провера да ли се у поступцима ових друштава евентуално стичу и елементи кривичног дела, речено је РТС-у.



Тужилаштво је поднело је Сектору тржишне инспекције Министарства унутрашње и спољне трговине захтев за пружање потребних обавештења у вези са инспекцијским надзором и контролама извршеним над четири привредна друштва у периоду од 2016. године до 2024. године, у погледу начина вршења промета роба и услуга, формирања малопродајних цена, спречавања конкуренције и другог, сазнаје РТС.

У питању су привредна друштва „Делез“, „Меркатор С“, „Универекспорт-импорт“ и „ДИС“, потврђено је РТС-у.

Такође од Комисије за заштиту конкуренције је затражено да током поступка испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против наведених привредних друштава, обавештава тужилаштво о резултатима предузетих радњи и мера, прикупљеним подацима, као и о коначној одлуци, имајући у виду да закључење реструктивног споразума из члана 10. Закона о заштити конкуренције под одређеним условима може да има елементе кривичног дела.

Подсетимо, Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак против четири малопродајна ланца у Србији због основане претпоставке да су извршили повреду конкуренције на тржишту закључивањем рестриктивног споразума, односно договарањем истих цена за одређене производе, пренела је раније Нова економија.

Поступак је покренут против Делеза (Делхаизе), Меркатора (Мерцатор), Универекспорта (Универеxпорт) и ДИС-а, у чијим просторијама је обављен ненајављен увиђај, а који је истовремено Комисија спровела и у предузећу Ценотека.

Комисија је током више месеци праћења кретање цена за 35 изабраних производа, констатовала да су у малопродајним ланцима за посматране производе цене идентичне.

Након тога Комисија је за 45 производа током августа 2024. године упоређивала цене код странака у поступку, уз додатак још једног малопродавца.

На основу свих спроведених анализа Комисија је закључила да је тржиште малопродаје у Србији остварило вредносни раст у периоду од априла 2023. до марта 2024. године уз истовремени количински благи пад и да је пораст цена у малопродаји био скоро дупло већи од инфлаторних притисака.

Према Закону о заштити конкуренције, рестриктивни споразуми су споразуми између учесника на тржишту који имају за циљ или последицу значајно ограничавање, нарушавање или спречавање, конкуренције на територији Србије. Рестриктивни споразуми могу бити уговори, поједине одредбе уговора, изричити или прећутни договори, усаглашене праксе… а којима се (између осталог) непосредно или посредно утврђују куповне или продајне цене или други услови трговине.

Исти закон предвиђа и ће се учеснику на тржишту који закључи рестриктиван споразум одредити мера заштите конкуренције у облику обавезе плаћања новчаног износа у висини највише 10 одсто од укупног годишњег прихода оствареног на територији Србије.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept