Početna » Ministri se nadaju da će Nemačka postati lider Evrope u AI

Ministri se nadaju da će Nemačka postati lider Evrope u AI

Vlada kancelara Olafa Šolca (Scholz) se nada da će stvoriti uslove da Nemačka postane vodeća zemlja u oblasti veštačke inteligencije (AI) u Evropi, izjavili su ministri u ponedeljak.

Da postigne taj cilj, Nemačka treba da primeni nove propise Evropske unije o AI u korist biznisa i da podatke za inovativne startape učini dostupnijim, rekao je ministar za digitalizaciju Folker Vising (Volker Wissing) na vladinom digitalnom samitu u Frankfurtu.



Nemačka je dobila međunarodne pohvale i priznanje za akademsku obuku AI stručnjaka. Međutim, eksperti kažu da postoje veliki nedostaci u primeni aplikacija AI u poslovanju i administraciji.

Među vodećim svetskim AI kompanijama nijedna nije iz Nemačke.

Ministar privrede Robert Habek (Habeck) izjavio je da je samit pokazao da je Nemačka na pravom putu.

„Ali konkurencija je žestoka i moramo nastaviti da pritiskamo gas. Potrebne su nam AI kompanije koje mogu da se izbore u globalnoj konkurenciji i donesu AI aplikacije široj nemačkoj privredi“, rekao je Habek.

Sjedinjene Države, sa igračima kao što su OpenAI i Google, i Kina, sa kompanijama Baidu i Alibaba, smatraju se vodećim AI firmama u svetu.

Najveće AI kompanije u Evropi do sada dolaze iz Francuske, domovine firmi Mistral AI i Contentsquare.

U Nemačkoj, startap Aleph Alpha iz Hajdelberga i kompanija za jezičke tehnologije DeepL iz Kelna spadaju među vodeće AI kompanije.

Vising se osvrnuo na studiju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja pokazuje da je Nemačka na drugom mestu, posle Sjedinjenih Država, po broju AI patenata, ispred Japana i Kine.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept