Početna » MMF snizio prognozu rasta za Nemačku

MMF snizio prognozu rasta za Nemačku

Međunarodni monetarni fond je snizio svoju prognozu privrednog rasta za Nemačku. MMF za sledeću godinu predviđa rast od samo 0,8 odsto.

To je 0,5 procentnih poena niže od prethodne prognoze MMF-a u julu. Ako se sadašnja prognoza ostvari, rast nemačkog BDP-a izjednačiće se sa italijanskim, kao najslabijim među industrijalizovanim demokratijama G7.



Za ostatak ove godine, MMF predviđa stagnaciju nemačke privrede, odnosno nulti rast. To je 0,2 procentna poena niže od julske prognoze.

Pesimističniji pogled MMF-a na nemačke izglede u suprotnosti je sa umerenom ali stabilnom prognozom za globalnu privredu. MMF predviđa globalni rast od 3,2 odsto i ove i naredne godine.

MMF je naveo da će globalni izgledi „ostati stabilni, ali neimpresivni“ i upozorio na neizvesnosti i rizike.

„Uporna slabost u industrijskoj proizvodnji usporava rast zemalja poput Nemačke i Italije.“

Međutim, dok će Italija dobiti podsticaj iz pomoći EU, MMF je primetio da nemački budžet ostaje knap i da se zemlja suočava i sa „oštrim padom cena nekretnina“.

MMF već duže vreme kritikuje strukturne probleme u Nemačkoj, kao što je nedostatak kvalifikovane radne snage. Uzdržanost potrošača takođe ima svoj uticaj.

Berlin je optimističniji u pogledu rasta 2025. Najnovija vladina prognoza predviđa 1,1 odsto.

Prognoza koju je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavila krajem septembra je slična i Nemačkoj sledeće godine predviđa rast od jedan odsto.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept