Početna » У СОМБОРСКОМ АРХИВУ ЈЕ ОТВОРЕНА ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА „ТОПОТИ СА СМАЈЦА“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА „ВЕРОСЛАВА ВЕЉАШЕВИЋ“ ИЗ СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

У СОМБОРСКОМ АРХИВУ ЈЕ ОТВОРЕНА ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА „ТОПОТИ СА СМАЈЦА“ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА „ВЕРОСЛАВА ВЕЉАШЕВИЋ“ ИЗ СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

Да се добар договор две директорке установа културе, једне из Сомбора, а друге из Смедеревске Паланке, преточи у прави угођај, сведочили су посетиоци који су се у петак, 25. Октобра нашли у Историјском архиву Сомбор.
Гостујућа изложба Историјског архива „Верослава Вељашевић“ из Смедеревске Паланке поднасловом „Топоти са Смајца“, отворена је у холу Историјског архива Сомбор, који је био премали да прими све љубитеље коњичког спорта и баш тог касачког топота, који се и у Сомбору воли.




Наташа Стојановић, директорка Историјског архива Сомбор је топлом добродошлицом поздравила присутне, те захвалила колегама из Смедеревске Паланке, који су се делом сачуване архивске грађе, о овом узбудљивом спорту, представили Сомбору.
На велико одушевљење присутних, један од аутора изложбе, поред директорке Историјског архива Смедеревска Паланка, Снежане Савић је и доктор Богдан Бељански, наш Сомборац, пореклом од „Бељанских из Прњавора“.
Захваљујући несебичном труду доктора Бељанског прикупљена је архивска грађа Коњичког клуба „Селевац“, те предата Архиву на чување. Вођена идејом да се публици представи богатство сачуваног, директорка Снежана Савић и њени сарадници, те већ поменути др Бељански, осмислили су и реализовали ову сјајну изложбу.
Председник Српског касачког савеза, господин Бранислав Јокић је са великим задовољством прихватио позив и пригодним речима отворио изложбу.


Ваља споменути да су својим доприносом запослени из Историјског архива Сомбор представили краћи историјат касачког спорта који се такође негује у нашем граду.
Сви који су са пажњом слушали, могли су чути топоте селевачких грла: „Лоргоса, Голда, Карга, Митинга, Гонзалеса…“ Они маштовитији чули су и топоте сомборских касача.
Селевачки велики пехар путовао је и до Марибора и до Ниша.
И како је забележено у каталогу ове изложбе: „Ако пронађете неког ко је био и на првим и на последњим тркама у Селевцу, свих ових четрдесет година, и да је пропустио само по неку трку, он би вам могао испричати безброј прича о Селевцу, Селевчанима, Смајцу, коњима…“
Неке од њих испричане су у петак у Сомбору.

Текст и фото Историјски архив Сомбор



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept