Početna » АФРИЧКА КУГА ПОНОВО ПОСЛЕ ПОЛА ГОДИНЕ БУКНУЛА У НЕКОЛИКО ГРАДОВА СРБИЈЕ: Зараза убија свиње у Смедереву, Шапцу, Краљеву…

АФРИЧКА КУГА ПОНОВО ПОСЛЕ ПОЛА ГОДИНЕ БУКНУЛА У НЕКОЛИКО ГРАДОВА СРБИЈЕ: Зараза убија свиње у Смедереву, Шапцу, Краљеву…

СТОЧАРИ у Србији никако да предахну од афричке куге. Након што је последња епидемија трајала око пола године, зараза је поново закуцала на врата, и то у домаћинствима у Шиду, Смедереву, Шапцу, Сремској Митровици, Краљеву, и у београдској приградској општини Гроцка. Да су ови делови наше земље угрожени, занично је потврдило и Министарство пољопривреде. Будући да су процедуре за афричку кугу строге, па самим тим и за контролу меса, потрошачи не треба да страхују при куповини свињског меса у маркетима и месарама.

од Паланка данас
0 Коментар

Према речима Ненада Будимовића из Привредне коморе Србије (ПКС), од ове пошасти од које сточари стрепе, обољевају само свиње, али се болест веома лако шири. Једном када афричка куга уђе у неку област, тешко искорењава.– Од 2007. године, када је из Африке дошла у Грузију, још је у Европи и проширила се на цео свет – каже Будимовић. – Имамо је и у Кини и Русији. Изазивач је ДНК вирус, који је врло отпоран у спољној средини и то је једна од специфичности ове болести. Издржава доста добро ниску температуру, тако да у свежем месу, на неких минус 18 до 20 степени, може и хиљаду дана да преживи. Једино га уништава температура од неких 70 степени, односно термички обрађено месо, и то је најбезбедније да би се конзумирало.

Како каже Будимовић, нехигијенски обори најчешћи су узрок болести. Узгајивачи не воде довољно рачуна о остацима хране или блата, о ономе шта животиња излучи. Штале су махом без бетона па се тло и не може детаљно опрати.

– Веома је важно да се посвети пажња процедури уласка и изласка за објекте где су животиње, а поготово на већим фармама, где морају да постоје дезобаријере и ограде од жице да не би улазили глодари и друге животиње – напомиње представник ПКС.

Овог пролећа, афричка куга потврђена је на подручју Смедерева. Конкретно, реч је о случају заразе код домаће свиње у селу Михајловац. Управа за ветерину Министарства пољопривреде донела је решење о проглашењу зараженог и угроженог подручја 20. марта ове године. Спроведене су све мере заштите предвиђене законом о заштити од заразних болести код животиња. За сада, осим овог случаја, нема ширења заразе на овом подручју.

Прошле године, на подручју Подунавског округа, забележена је афричка куга у селу Азања.

Када је о општини Шид реч, болест није искорењена још од прошлог лета. У овом делу земље, само 2023. године еутаназирано је више од 12.000 свиња, а од почетка ове, скоро 500.

– Од када је афричка куга прво регистрована у Моровићу, наравно да смо предузели мере, али нажалост њу је тешко зауставити. То је веома опасна заразна болест, за коју вакцина не постоји. Домаћини воде рачуна, кога пуштају у оборе, стављају баријере, али када се пренесе готово је – каже за „Новости“ Зоран Семеновић председник општине Шид.

Афричка куга која је прво регистрована у Моровићу, кренула је из шума од дивљих свиња, да би се касније проширила на Јамену, Вашице, Вишњићево и остала места из овог рејона.

Због заражености домаћих свиња афричком кугом у два пољопривредна газдинства у Тавнику надомак Краљева, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је крајем прошлог месеца решење којим се подручје овог села проглашава зараженим. Угроженим подручјем, најмање десет километара у полупречнику од зараженог, означени су и атари околних села – Мрсаћ, Милочај, Лађевци, Обрва, Цветке и Бапско Поље.

у циљу спречавања ширења ове болести, спроведена је еутаназија свих грла у газдинствима где је потврђено присуство заразе, уз чишћење, дезинфекцију и дезинсекцију свега са чим су у контакт долазиле заражене свиње. Уз то, на зараженом, као и на угроженом подручју, забрањен је промет стоке и рад сточних пијаца, организовање сточних сајмова и другог окупљања животиња, продаја хране животињског порекла или хране за животиње ван пословног простора. Ове мере трајаће 40 дана од последњег регистрованог случаја заразе афричком кугом.
НовостиPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept