Početna » АКО БАЦИТЕ СЛАВСКУ СВЕЋУ, УЧИНИЛИ СТЕ ВЕЛИКИ ГРЕХ, ДЕСИЋЕ СЕ НЕШТО СТРАШНО: Срби за ово не знају, ево шта радити

АКО БАЦИТЕ СЛАВСКУ СВЕЋУ, УЧИНИЛИ СТЕ ВЕЛИКИ ГРЕХ, ДЕСИЋЕ СЕ НЕШТО СТРАШНО: Срби за ово не знају, ево шта радити

Светлост свеће симболизује то да смо ми хришћани следбеници религије светлости

Славска свећа спада међу четири славска симбола, поре славског колача, жита и вина.

Светлост свеће симболизује то да смо ми хришћани следбеници религије светлости, науке Христове, а приносимо је и као одговарајућу жртву Богу.За славу се купује свећа од правог воска, обично дужине 50 до 60 цм, зависно од прилика и могућности. Она се ставља у свећњак и посебно украшава. Палимо је на дан славе, непосредно пред резање колача. Кад год палимо свећу, па била она славска, божићна, васкршња, за здравље живих или за покој душа умрлих, самом паљењу претходи молитва Богу.

Домаћин се најпре прекрсти, помене у молитви Бога и своје крсне славе погледавши на славску икону, пољуби тј. целива свећу и онда је упали. Тим пољупцем, на видљив начин, изражава своју љубав према Светоме и самом чину крсне славе. Исто је и при паљењу свећа за здравље живих и покој душа умрлих сродника и пријатеља.

На дан славе, свећа гори целог дана, а када изгори на неколико центиметара до свећњака, свећу треба угасити на следећи начин:

Домаћин се прекрсти, узме чашу са вином, из ње захвати једну кафену кашичицу вина и њу излије уз фитиљ свеће која гори. Вино полако угаси свећу.

Потом се свећа и свећнак стављају пред икону, или на неко друго свечано место у кући, где стоји до следеће године и пали се приликом заједничких кућних молитви.

Ову свећу можете користити кад дође свештеник да освешта дом и водицу пред Васкрс. Пожељно је да се до наредне славе славска свећа искористи у потпуности, али у случају да преостане, не изгори до краја, онда се она односи у цркву и запали пре литургије за здравље.

По нашим верованима и старим српским обичајима, дим угашене славске свеће може тумачити одређене прилике у кући. Ако дим иде право у вис, добар је знак, а ако кривуда, може се очекивати болест у кући или код стоке. Наиме, ово је само једно од многобројних веровања нашег народа, из давнина.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept