Početna » АКО ПЛАНИРАТЕ ДА ПОСЕТИТЕ МАНАСТИР ОСТРОГ Ово правило морате ОБАВЕЗНО поштовати!

АКО ПЛАНИРАТЕ ДА ПОСЕТИТЕ МАНАСТИР ОСТРОГ Ово правило морате ОБАВЕЗНО поштовати!

Ако се нађете на путу ка Острогу, знајте да вас је тамо позвао Свети Василије, а на том светом месту важно је поштовати одређена правила понашања.

од Паланка данас
0 Коментар

Свети Василије Острошки је познат као строг и праведан светитељ, па верници из целог света долазе на Острог да му се поклоне. Једно од неписаних правила која важе на овом светом месту је да се ништа не сме понети без благослова, чак ни цвет или камен.Постоји прича коју је забележио М. Вековић која илуструје моћ Светог Василија. Током лета 1982. године, група људи кренула је на поклоњење Светом Василију у Острог. Након што су посетили манастир и поклонили се светим моштима, кренули су према железничкој станици Острог.

На станици их је дочекао кондуктер који је поставио необично питање: да ли су нешто узели из Острога без дозволе. Након што су одговорили да су само донели поклоне, кондуктер им је испричао невероватан догађај који се недавно десио. Локомотива није могла да крене све док су сви путници који су били у манастиру Острог напустили воз.

Ово их је изненадило, али су схватили важност поштовања светиње. Кондуктер је касније сазнао да су неки путници узели ствари из манастира без благослова. Када су те ствари враћене, воз је кренуо без проблема.

Ова прича служи као поука да треба поштовати туђу имовину и светиње. Свети Василије је кроз ово чудо дао одговор на етичко питање – не узимај туђе.

(stil.kurir.rs)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept