Početna » АКО СТЕ РАДИЛИ 15 ГОДИНА КОЛИКА ЋЕ ВАМ БИТИ ПЕНЗИЈА: Шта каже рачуница

АКО СТЕ РАДИЛИ 15 ГОДИНА КОЛИКА ЋЕ ВАМ БИТИ ПЕНЗИЈА: Шта каже рачуница

Један од услова за одлазак у пензију је, поред довољног броја година живота, и најмање 15 година радног стажа

Пензија после 15 година радног стажа, у зависности од плате током радног века, биће износ са којим ће најстарији грађани једва преживљавати. У неким случајевима, пензија ће бити толико ниска, да ће држава морати да дотира како би пензионер примао законски прописаних 25.000 динара.Један од услова за одлазак у пензију је, поред довољног броја година живота, и најмање 15 година радног стажа.

Дакле, мушкарци који имају 65 и жене које су напуниле 63 године и осам месеци, а уз то су најмање 15 година радили, могу да се пензионишу, али ће њихова примања тада бити изузетно ниска.

Колика је пензија после 15 година стажа

Након што су почетком године повећане пензије, најстаријим грађанима који су “накупили” 15 година радног стажа, на месечном нивоу припало је свега 10.715 динара. Јасно је да је то износ од којег не може да се преживи.

С обзиром на то да је износ пензије толико низак, држава је дужна да овим пензионерима дотира још средстава, и то до износа од 24.987 динара, колика је минимална пензија за 2024. годину. Минимална пензија је износ који припада грађанима који су испунили услове за пензију, али је пензија која им је утврђена мања од најнижег износа који утврђује Закон о ПИО.

У том случају, држава додаје износ разлике између пензије која је обрачуната и законом утврђеног минимума, што значи да није важно да ли је неко остварио минимални радни стаж од 15 или је радио 40 година – ако је његова пензија мања од законског минимума, држава ће дотирати разлику.

У пракси, минималну пензију примаће они грађани који су радили за минималац, попут трговаца или угоститеља, али и они који су радили кратко, рецимо минималних 15 година.

Ко је, дакле, 15 година радио за минималац, њему следује минимални износ, јер би обрачуната пензија била мања од минималних 24.987 динара.

Наравно, што је већа плата током радног века, већа је и пензија, али с обзиром на то да у формулу за обрачун висине пензије улазе и године радног стажа, такође важи правило да што се дуже ради, примања у старости су већа.

Према појединим рачуницама, пензија за грађане који су радили 15 година, али за износ већи од минималнца, неће бити већа од 30.000 динара.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept