Početna » Азијска воћна мушића

Азијска воћна мушића

од Паланка данас
0 Коментар

Азијске воћне мушице

Азијска воћна мушица ((Drosophila suzukii) је веома штетна воћна мушица пореклом из источне Азије. У Европи је први пут регистрована 2009. године и то у Шпанији, Француској и Италији. У нашој земљи, ова штеточина је први пут идентификована 2014. године.Азијска воћна мушица је полифагна штеточина, тј. напада велики број биљних врста као што су: винова лоза, смокве, шљиве, нектарине, брескве, трешње, малине, купине, боровнице и друго воће. Штету причињавају женке које имају веома снажну тестерасту легалицу којом пробијају површину плода који је у фази зрења и у његову унутрашњост убацују јаја.

Исхраном ларви унутар плода настају највеће штете. За свега неколико дана плодови се могу у потпуности дезинтегрисати. Чим положи јаје, кроз отвор који направи женка продиру разни патогени проузроковачи трулежи. У оквиру једног плода могу се развити и хранити више ларви ове мушице.

Клопка за ловљење Азијске воћне мушице

Одрасле јединке су величине око 3 мм. Од осталих мушица разликују се по томе што женке имају изражену тестерасту легалицу, а мужјаци тамне пеге на предњим крилима и 2 чешља на предњим ногама. Јаја су бела, овална, величине 0,6 мм. Ларве су беле, муволике, пролазе кроз 3 развојна стадијума а величина им се креће до 4 мм Лутка је браон боје, величине 3 мм.

Ова штеточина има велики потенцијал размножавања и кратак циклус развоја. У току године може развити и до 15 генерација. Једна женка положи једно до три јајета у плод, а током живота положи око 400 јаја. У један плод може више женки положити јаје. Презимљавају одрасле јединке. После презимљавања женке полажу јаја у зреле плодове, из којих се развијају ларве које цео живот проводе у плоду.

У последњем ларвеном стадијуму напуштају плод и прелазе у лутку из које се убрзо развијају одрасле мушице. Топло време с високим температурама погодује развоју овог инсекта, у таквим условима једна генерација може завршити развиће за 8 дана. У Француској је ова штеточина на јагодама забележена први пут 2010., а у 2011. већ је забележена штета на тој култури од 50 до 100 %. Превентивне мере сузбијања подразумевају постављање ловних клопки с мирисним атрактантом који се припрема од 1,5 дл јабуковог сирћета, 1,5 дл црног вина и пар капи детерџента.

Kлопке се постављају у воћњаку или винограду на висини од 1,8 м. Направљене клопке треба поставити по ободима, на размак 2-3 м и унутар парцеле на растојање од 5. За прављење клопке потребна је пластична флаша, запремине 1,5л са направљена 3 отвора са једне стране (3 до 4 мм) и прозором за ширење мириса са друге стране (који је неопходно покрити газом). Плодови који остану на дрвету након бербе требало би уклонити са парцеле. Хемијске мере сузбијања подразумевају употребу препарата на бази: а.м. спинеторам или а.м. спиносад, или а.м. делтаметрин. Приликом употребе хемијских средстава водити рачуна о каренци препарата.
Никола Трикић ПССС СмедеревоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept