Početna » БЛИЖИ НАМ СЕ МРАТИНДАН: Строги ОБИЧАЈИ се везују за овај ПРАЗНИK, а једно НИKАKО не треба РАДИТИ!

БЛИЖИ НАМ СЕ МРАТИНДАН: Строги ОБИЧАЈИ се везују за овај ПРАЗНИK, а једно НИKАKО не треба РАДИТИ!

У неким крајевима Србије домаћин преузима све кућне послове на себе како би породица имала добру годину

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници 24. новембра славе Светог мученика Стефана Дечанског. У народу, празник се назива Мратиндан.Свети мученик Стефан Урош Трећи Немањић познат као Стефан Дечански, син је краља Милутина и отац цара Душана. Ослепљен, пет година провео је као заточеник у Цариграду, задивљујући својом мудрошћу и кроткошћу. Kако учи православље, када се навршило пет година тамновања, јавио му се свети Никола и вратио му вид.

Зато је овај празник заветни дан за све који болују од очних болести. У знах захвалности, свети Стефан подигао је храм Високи Дечани.

Под нејасним околностима, вероватно по наређењу сина, цара Душана, на данашњи дан 1331. године, завршен је живот Стефана Дечанског, чије мошти почивају у задужбини испод Проклетија код Пећи.

Наш народ овог свеца прославља као Мрату, по Светом Мартину, који се некада прослављао на овај дан. У скоро свим нашим крајевима данас се обележавају крсне и заветне славе.

У народу се и данас чује – Свети Мрата, снег на врата, којом је означен почетак хладног и снежног периода године.

Према народном веровању Свети Мрата је заштитник вукова и сазива и одређује колико оваца којем домаћину смеју да поједу током зиме па се на овај дан овце и стока не изводе из торова и штала.

На Мратиндан ништа се не даје из куће, не преде се вуна нити се шта пере, а не раде ни обућари и кројачи.

У неким крајевима Србије домаћин преузима све кућне послове на себе како би породица имала добру годину. Ако одбије да то уради година ће им бити лоша.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept