Početna » БЛИЖИ СЕ 1. МАРТ КОЈИ ЈЕ ВЕОМА ВАЖАН ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ У СРБИЈИ: ПИО фонд ће тада саопштити ОНО ШТО ИНТЕРЕСУЈЕ МНОГЕ

БЛИЖИ СЕ 1. МАРТ КОЈИ ЈЕ ВЕОМА ВАЖАН ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ У СРБИЈИ: ПИО фонд ће тада саопштити ОНО ШТО ИНТЕРЕСУЈЕ МНОГЕ

За кориснике који поред домаће, примају пензију и из иностранства, услов је да збир тих пензија износи до 39.850 динара

од Паланка данас
0 Коментар

Ранг-листа корисника Фонда ПИО који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију у бање биће објављена 24. радног дана од истека огласа за пријаву а то је 1. март.Ранг-листа се објављује на огласним таблама организација корисника пензија /Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”/, Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијала Фонда.

Приговори на ранг-листу могу се поднети надлежној комисији у року од пет радних дана од дана објављивања ранг-листе на огласној табли, тј. од 4. до 8. марта.

Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранглисту корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију.

Тако ће први пензионери и остали корисници Фонда већ у марту остварити своје право на бесплатан опоравак у бањама широм Србије, по свом избору.

Ове године, захваљујући финнасијској стабилности Фонда ПИО и већем издвајању за те намене, у бање ће отићи највише пензионера до сада – чак 22.000 њих.

Право на опоравак у некој од бања Србије о трошку Фонда, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, превремених старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Србије, чија пензија износи до 39.850 динара, који немају друга лична примања и нису користили рехабилитацију почев од огласа за 2020. годину.

За кориснике који поред домаће, примају пензију и из иностранства, услов је да збир тих пензија износи до 39.850 динара.

Још једну велику погодност имају сви који ће отићи у бање на одмор ове године, а то је да Фонд ПИО плаћа и боравак пратиоца за све којима је пратња потребна, а до сад је то био случак само за слепа и слабоовида лица.

Између осталог, пензионери ће се опорављати у Нишкој Бањи, Селтерсу, Врњачкој, Сокобањи, Бањи Ковиљачи, Буковичкој, Рибарској, Матарушкој и многим другим бањама.

Финансијским планом за ову годину на име друштвеног стандарда пензионера планирано је 1,24 милијарде динара, што је за 77 одсто више у односу на претходну годину, пошто је изменама Закона о ПИО, прописано да се од 1. јануара 2024. године за друштвени стандард пензионера уместо досадашњих 0,10 одсто, издваја 0,15 одсто изворних прихода Фонда.

За финансирање трошкова рехабилитације пензионера у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима издваја се 85 одсто од укупних средстава за друштвени стандард, односно 1,05 милијарди динара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept