Početna » БОЖИЋНИ ПОСТ ПОЧИЊЕ ЗА ДВА ДАНА: Правила за вернике су ЈАСНА, морате их СЛЕДИТИ

БОЖИЋНИ ПОСТ ПОЧИЊЕ ЗА ДВА ДАНА: Правила за вернике су ЈАСНА, морате их СЛЕДИТИ

Божићни пост почиње 28. новембра и траје 40 дана до Божића

од Паланка данас
0 Коментар

Божићни пост почиње 28. новембра и траје 40 дана до Божића чиме се православни верници припремају за празновање рођења Исуса Христа.Божићни пост има два битна аспекта, телесни и духовни и ниједан од њих, према речима свештеника не смемо занемарити. Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа.

Према правилима поста и према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост – односно уздржавање од хране животињског порекла – нема користи за верника ако није повезан с духовним. „Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио?“, речи су Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа. Иначе, раније је трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донета одлука да убудуће траје 40 дана. Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избегавају храну животињског порекла 40 дана имају могућност тзв. „малог поста“, који траје седам дана.

Са друге стране, одувек у нашем народу постоји недоумица – да ли су људи који не посте грешни? Ми стално живимо у греху. Толика је наша везаност за храну, одмор, релаксацију, да ми правимо идоле од тога… Из тога произилази и блудни живот. А наша насушна потреба, да би нам дух дисао, наша насушна потреба је пост. Човек који не пости он не помаже себи. Није прецизно рећи да греши. Рецимо он не помаже себи да се ослободи од греха. Пост је један начин да се ослободимо од греха. Kада се човек труди око поста, његова душа и тело се ослобађају од греха“, објашњава отац Гојко Перовић и додаје:

„Човек сам по себи није свет. Требаш стално да се трудиш. Ако си синоћ био раположен, то не значи да те ујутру неће сачекати неки проблем. Зато сваки дан треба да се трудимо, опет и опет да се опет ослобађамо од греха. Зато је пост ту добар јер нас ослобађа од греха“.

Сматра да нам даје правац којим треба да се крећемо. „Господ ће по нас доћи изненада, а човек који се није ослободио греха, који није радио на томе да се сваки дан ослобађа од греха, неће имати кад то да уради. Зато је пост добар јер васпитава нашу душу да буде слободна од страсти и храбар у Господу“, закључио је отац Гојко Перовић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept