Početna » Bundestag se konačno oprostio od telefaksa

Bundestag se konačno oprostio od telefaksa

Internet je pre više od četvrt veka počeo da potiskuje nekada uobičajene oblike komunikacije: Pisma, telegrame i nešto moderniji telefaks. Nemački parlament nije žurio i tek od početka jula je izbacio opciju slanja poruka faksom.Mnogi danas odrasli profesionalci nikada nisu ni videli faks, uređaj koji je modulacijom zvuka sa jedne strane primao sken dokumenta i sa druge strane telefonske veze kopiju štampao na termoosetljivom papiru sa rolne.

Transmisiju su mogle da prekinu smetnje na vezi, slučajno podizanje slušalice, pa i nestanak papira u prijemnom faksu.

Bundestag je u ponedeljak konačno potpuno prešao na isključivo digitalni prenos skeniranih dokumenata, naveo je donji dom nemačkog parlamenta na upit agencije dpa. „Faks-mašine su uklanjane poslednjih nekoliko sedmica,“ navela je pres-služba.

Raskid sa faksom administraciji Bundestraga do 30. juna u novembru je naredio parlamentarni odbor za budžet. Poslednje u magacin će smestiti IT odeljenje.

Je li to zaista kraj faksa? Zapravo nije. Bundestag računa da možda još neko u Nemačkoj koristi faks i broj faksa ostaje u kontaktima – samo što je sada na strani prijema kompjuter koji skladišti digitalnu kopiju poslatog dokumenta.

Taj korak je očigledno veoma okasnio, ocenio je Torsten Herbst, šef poslaničkog kluba liberalne FDP, najanje partije u koaliciji kancelara Olafa Šolca (Scholz).

Savremeni Bundestag mora dosledno da digitalizuje komunikacije, rekao je, ukazujući kako su „posetioci zapanjeno posmatrali stare faksove ispred sala za sastanke parlamentarnih odbora.“You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept