Početna » ЧЕКА НАС, ИЗГЛЕДА, ЈАЧИ ЗЕМЉОТРЕС Расед од Великог Грaдишта до Свилајнца озбиљно прети

ЧЕКА НАС, ИЗГЛЕДА, ЈАЧИ ЗЕМЉОТРЕС Расед од Великог Грaдишта до Свилајнца озбиљно прети

Сеизмолошкиња Славица Радовановић упозорава на могући нови земљотрес у наредном периоду.

од Паланка данас
0 Коментар

Земљотрес јачине 4,0 степени по рихтеровој скали погодио је јутрос у 4,45 Петровац на Млави, а потрес се осетио чак до Београда. Ипак, како каже сеизмолошкиња Славица Радовановић, очекује се да ће се у будућности ту појавити још јачи удар.Она за „Новости“ појашњава да расед који иде од Великог Градишта до Свилајнца има капацитет да генерише земљотресе магнитуде 5 степени по Рихтеровој скали.

– Неколико земљотреса је било али имајући у виду да су на северном делу раседа који иде од Великог Градишта преко Петровца на Млави до Свилајнца ту били земљотреси, а  да тај расед има капацитет да генерише земљотресе магнитуде 5 степени. Преко 30 година ту није било таквих земљотреса, још од од 1991. године. Прошле године сам рекла да је могуће да се ту јаве земљотреси. Када Сеизмолошки завод изанализира податке онда ћемо знати да ли је то регуларна сеизмичка активност или је активиран неки од попречних раседа, па ће тек на главном бити земљотрес – појашњава Радовановић.

Она додаје да је то већ 7. земљотрес по реду, а да ће главни удар бити у будућности. То је већ 7. земљотрес на том подручјуто је све исти раседТу се сеизмичка активност лагано подижеа главни удар ће бити у некој будућностине знамо кад – каже она.

Подсетимо, два земљотреса, од којих је један 4,1 степен по Рихтеру јутрос рано је погодио Петровац на Млави. Епицентар је опет био у Ћовдину где је био и прошлог викенда.

Први земљотрес се десио у 4.45 сати, био је јачине 4,1 степен по Рихеру, а на дубини од 7 километара. Други се десио у 5 сати и 3 минута. Такође је био на дубини од 7 километара, а био је јачине 2, 4 степена.

Потрес се осетио од Ћовдина, преко околних села, па све до Београда где је грађане пробудио из сна.

(Србија данас, Новости)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept