Početna » ЦЕНЕ МЕСА ТОКОМ ПРАЗНИКА ОТИШЛЕ У НЕБЕСА: Кило прасетине и до 2.500 ДИНАРА, познато и да ли ће ПОЈЕФТИНИТИ

ЦЕНЕ МЕСА ТОКОМ ПРАЗНИКА ОТИШЛЕ У НЕБЕСА: Кило прасетине и до 2.500 ДИНАРА, познато и да ли ће ПОЈЕФТИНИТИ

На свим тржиштима афричка куга свиња додатно је смањила сточне фондове

од Паланка данас
0 Коментар

 

Цена прасетине током протеклих празника достигла је рекордни износ, што је последица мањка на тржишту и високих цена у Европи па је увоз постао неисплатив.Најбоља илустрација за ово јесте искуство наших читалаца из срца Шумадије, где је једно сеоско домаћинство било принуђено да пред Божић купи месо у печењари и плати 2.200 динара за килограм јер у њиховом крају није више било прасића на продају!

У београдским печењарама килограм прасећег печења коштао је од 1.500 до 1.900 динара, а у западној Србији од 1.700 до чак 2.500 динара. Јагњетина је такође била скупа, у појединим радњама у Београду премашивала је 3.000 динара.

У околини Чачка цена прасића у једном тренутку достигла је чак 700 динара. И продавци су коментарисали како је ова цена „претерано висока и да просечан купац то не може да плати”.

Подсетимо, турбуленције на тржишту свињског меса не престају још од прве половине 2023. године, када је произвођачима постало неисплативо да прасиће увозе из иностранства јер је и у Европи цена висока.

На свим тржиштима афричка куга свиња додатно је смањила сточне фондове. Због тога је сировина скупа, али и у малопродаји, чија се цена формира на основу „живе ваге”.

Познаваоци тржишта рекли су недавно за „Политику” да би до пада цене свињског меса могло да дође средином овог месеца, с падом промета, што је и иначе карактеристично за ово доба године. За сада могућих појефтињења нема ни у назнакама. Цене се и даље држе на високом нивоу, што се може закључити из преписки на форумима који окупљају домаће фармере.

У последњем извештају Система тржишних информација Србије наводи се да су купци прасади, телесне масе до 15 килограма, могли протеклог месеца да пазаре на свега пет сточних пијаца које су део њиховог система праћења. Нешто боља била је понуда грла телесне масе од 16 до 25 килограма. Њихова продајна цена варирала је од 450 до 650 динара за килограм. За прасад телесне масе од 16 до 25 килограма купци су морали да издвоје најчешће 550 динара по килограму.

Како се наводи, и понуда и продаја товних свиња била је доста слаба на продајним местима. Доминантна цена животиња масе од 80 до 120 килограма била је од 300 до 320 динара по килограму.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept