Početna » ЦЕНЕ ОСНОВНИХ НАМИРНИЦА ОГРАНИЧЕНЕ: ПОТРОШАЧ ДА ПРИЈАВИ НЕПРАВИЛНОСТ

ЦЕНЕ ОСНОВНИХ НАМИРНИЦА ОГРАНИЧЕНЕ: ПОТРОШАЧ ДА ПРИЈАВИ НЕПРАВИЛНОСТ

Према одлуци владе, цене основних животних намириница, горива и пелета ограничене су до краја септембра. Ипак, подаци тржишне инспекције указују на то се нова правила селективно поштују, што је новчано кажњиво. То је уједно и позив грађанима да када примете неправилност, то и пријаве. Ипак, у мору поскупљења тешко је и уочити шта је дозвољено поскупљење, а шта не.

Уколико приметите да нпр. килограм шећера кошта више од 103 динара или да млеко са 2,8 одсто млечне масти стаје више од 120, имате право да упутите жалбу тржишној инспекцији која је обавезна да реагује.

Између осталог и због тога што је уредба о ограниченим ценама основних животних намирница донета у циљу заштите тржишта, последично и потрошача.

Досадашње контроле које су обављане од доношења уредби којих је за Јужнобачки округ било око 120 су показале релативно добро поштовање мера. Имали смо у почетку доношења уредби када трговци, посебно мањи, нису били упознати ни са њом, ни са одређеним мерама, био је тада одређен број прекршаја, десетак до 12 али касније, како је време пролазило, трговци су то поштовали, посебно ови већи, није било проблема.

Очекивања су да ће се Уредба продужити у чему Србија није усамљен случај јер је сличну увела и Хрватска.

Значи да ти поремећаји нису само локалног карактера него су регионалног па и шире чим је једна земља ЕУ донела уредбу која је идентична као наша јер обухвата исте артикле и остало тако да очекујемо да ће уредба да се продужи.

Незванично, постоји могућност ограничења досадашњих цена основних животних намирница, горива и пелета све до краја године, уз могуће проширивање те листе, посебно што се тиче пелета који је дефицитаран. То свакако значи скуп живот, али да не би био још скупљи, када приметите већу цену намирнице од дозвољене, реагујте.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept