Početna » ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ ИЗ ПАЛАНКЕ ОРГАНИЗУЈЕ ПОКЛОЊЕЊЕ МОШТИМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У РУМУНИЈИ

ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ ИЗ ПАЛАНКЕ ОРГАНИЗУЈЕ ПОКЛОЊЕЊЕ МОШТИМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У РУМУНИЈИ

од Паланка данас
0 Коментар

Црквена општина Свете Петке у Смедеревској Паланци организује поклоњење моштима Свете Петке у Саборном храму у Румунији.

Полазак је 6. октобра а аранжман траје четири дана. Информације код ћакона Владимира Степановића на тел. 064 308 42 30.

Јаши или Јаш (румунски: Iaşi) је један од најзначајних градова у Румунији. Град се налази у североисточном делу земље, у историјској покрајини Молдавија. Јаши је управно средиште истоименог округа Јаши и културно и привредно средиште румунске Молдавије. Јаши је највише познат као верско средиште и најзначајније место ходочашћа на тлу Румуније. Има и велики број цркава, преко 50, од којих су неке важне и ван граница Румуније.

  • Најзначајније градске цркве су:
    • Најважнија црква је Саборни храм Митрополије Молдавске, у коју су у 18. веку из Цариграда пренете мошти свете Петке.
    • Црква света Три Јерарха из 18. века, коју је подигао кнез Василе Лупу и у коју су првобитно биле положене мошти свете Петке.
    • Црква св. Николе из 15. века је најстарија црква у граду, чији је ктитор молдавски кнез Стефан ћел Маре

Света Петка је била српског порекла рођена у Епивату недалеко од Цариграда, у XI веку. Родитељи Св. Петке су били имућни и веома побожни хришћани, чији се син Јевтимије замонашио, а касније је постао знаменити мадитски епископ. По смрти родитеља млада Параскева је напустила дом и започела, ради вере у Христа, подвижнички живот какав је одувек желела. Отишла је право у престоницу Византије, Цариград, а потом је са благословом све до дубоке старости, живела у јорданској пустињи у посту и молитви, пролазећи кроз небројена искушења и патње.

Пред крај живота, глас са неба је позвао Петку да се врати кући у Епиват, те она тако напусти пустињу. Убзо затим је и умрла, а њене чудотворне мошти, током времена, преношене су више пута из Цариграда у Трново, па у Београд. Сада почивају у Румунији у граду Јашу. У београдској тврђави, налази се црква Св. Петке, где постоји вода или агиазма, у преводу са грчког – света вода. За ову воду са београдске чесме се верује да лечи све оне који је пију са вером у Бога и љубављу према овој православној светитељки.

Света Петка се веома поштује и слави у Србији, а сећање на њу се обележава 27. октобра. Њен подвижнички живот, пун одрицања, искушења и бесконачне вере у Бога подсећа да су Срби народ који је одувек красила верска и свака друга толеранција. Срби никада на силу нису покрштавали друге народе нити им наметали своју веру и обичаје. Напротив, у нашем народу се увек гледало да се према људима друге вере топлије и учтивије понаша, како се не би осећали нелагодно међу православнима.

Управо због своје широке душе српски народ је често био мета насртаја других вера, секти и освајача, који су се појављивали у време великих недаћа и тешкоћа, и настојали да одврате Србе од своје православне вере. Зато живот Св. Петке треба узети као пример одолевању искушењима и истрајности у српској православној вери. На Свету Петку, дешавала су се велика чуда. Многи болесни су оздравили на тај дан. Зато људи са здравственим проблемима чекају овај празник верујући да ће им славна светитељка помоћи.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept