Početna » ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У СЕЛУ ПРИДВОРИЦЕ ОБЕЛЕЖИЛА СВОЈУ СЛАВУ

ЦРКВА СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У СЕЛУ ПРИДВОРИЦЕ ОБЕЛЕЖИЛА СВОЈУ СЛАВУ

од Паланка данас
0 Коментар

Слава Храма Светог Великомученика Георгија, данас је у присуству великог броја верника, обележена у селу Придворице, резањем Славског колача и Светом архијерејском литургијом.Село Придворице је практично предграђе Смедеревске Паланке и удаљно је свега пет километара од центра града. Центар села је два километра удаљен од Јасенице и налази се на левој обали ове реке. Атар села Придворице се на северу граничи са Смедеревском Паланком и Глибовцем, на западу са Ратарима, са јужне стране су Церовац и Мраморац док се преко Јасенице налази село Водице.

Село лежи југозападно од Паланке. Има доста података који сведочие да је у атару Придворице постојало насеље још у средњем веку. Сви путници који у средњем веку пролазили овуда и ишли Смедеревским Друмом помињу насеље Некудим као знатније место. Описујући пут кроз Деспотовину, Бројкијер помиње «Никодем,» као «варош слично селу, где је нашао Деспота где иђаше да лови са соколовима на реци» У Некудуму је 13. новембра 1428. г. деспот Ђурађ потписао повељу, којом је Дубровчанима потврдио оне повеље, које су имали за време деспота Стевана Средњовековни Некудим био је атеру данашње Придворице.

Предање вели да је на месту Јабучару, код Стошића кућа, била црква Подворица, по којој је село добило име.

Придворица се помиње у арачким списима из првих десетина 19. века, але не под данашњим, већ под другим именом. У арачким списковима из 1822. г. помиње се насеље «Шатроња» са 12 кућа, а то је данашња Придворица. Године 1846.село је имало 32 куће, а по попису из 1921. г. у селу је било 212 кућа са 1079 становника.

Придворица се дели на два краја: Горњи и Доњи крај. Предање вели да је Доњи Kрај старији и да се ту населило девет кућа од којих су биле ове породице: Стошићи и Дамњановићи, старином из крушевачке Тешице; Илићи, Миловановићи, Милосављевићи (старо им је презиме Бучуковићи), старином од Лесковца; Стевановићи (Младеновићи), досељени од Лесковца и Цветковићи, чији је деда дошао од Пирота. Остале су породице касније долазиле и има знатан број досељеника из јасеничког и качерског среза. Нарочито има доста досељеника из Пријана, засеока села Брезовца (Јасеница). Село има школу од 1898. године. Цркву није имало до деведесетих година, до изградње садашње цркве Светог Георгија.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept