Početna » ЧУДА У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ О КОЈИМА И ВОДИЧИ ПРИЧАЈУ-“БАКА ЈЕ ЗАПЛАКАЛА КАДА ЈЕ ЧУЛА ДА ЊЕНА ДЕВОЈЧИЦА ГОВОРИ”

ЧУДА У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ О КОЈИМА И ВОДИЧИ ПРИЧАЈУ-„БАКА ЈЕ ЗАПЛАКАЛА КАДА ЈЕ ЧУЛА ДА ЊЕНА ДЕВОЈЧИЦА ГОВОРИ“

У манастиру Тумане 28. маја је одржано пресвлачење моштију Светог Зосима, којем је присуствовало на хиљаде верника. Тим поводом присећамо се прича водича.

од Паланка данас
0 Коментар

У подножју голубачких планина, девет километара од Голупца, на левој обали Туманске реке, окружен шумом, налази се манастир Тумане, једина задужбина Милоша Обилића који је у част Светог Зосима започео подизање светиње. У манастиру се данас налазе мошти Преподобних Зосима Синаита и Јакова, чесница моштију Светог Нектарија и икона Kурске Мајке Божије.Разлог због чега Тумане посећује све већи број људи, јесу искуства оних којима је посета овој светињи наводно помогла у ицељењу душе и тела. За неке су то само приче, други искрено верују у њих.

Владана Ракић, која организује поклоничка путовања у Тумане, каже да све зависи од тога са коликом вером појединци одлазе у Тумане и колико се дубоко замисле над оним што имају, а да њена лична искуства говоре да јој свака посета овом манастиру разбистри мисли о њеним проблемима и да их лакше подноси и превазилази. Не пропушта да и сама подели приче о „чудима“ којима је сведочила.

Владана добро памти сузе једне жене, њене сапутнице, коју је уплакану нашла у аутобусу.

„Док траје посета често долазим до аутобуса, за случај да неком од путника нешто треба. Доста раније пре поласка, затичем једну нашу сапутницу, која седи и плаче у аутобусу. Уплашено сам је питала шта се десило, да ли је све у реду? Она ми одговара да јој је добро, да плаче од среће јер је, како ми је рекла, после десет година први пут ништа не боли. Имала је узнапредовану мултиплесклерозу, због које се са тешком муком кретала“, сећа се Владана и наводи још један пример.

„Није унутра била гужва, испред мене је једна старија жена са унуком, пришле су и поклониле се моштима. После тога девојчица се својој баки обраћа именом, што ни за кога није ништа неуобичајено, сем за баку. Жена се окреће ка детету, видно шокирана, и почиње да плаче. Kасније сазнајемо да је то била прва изговорена реч њене унуке, која за својих седам година никада није ништа изговорила“, испричала нам је Владана.

Не зна се тачно када је манастир Тумане изграђен, а први пут се на попису појављује у 16. веку. За сам назив манастира везује се неколико предања у које је укључен Милош Обилић.

Овај славни косовски јунак рођен је у селу Kобиље, у чијој околини је ишао у лов. Једном приликом током лова ранио је испосника Зосима Синајита, кога је одмах одвео видару како би покушао да га излечи. Испосник је тада рекао узречицу „Ту мани”, што у том случају значи „Нема лека, пусти да ту умрем”. У жељи да окаје свој грех, Милош је као задужбину подигао манастир у који је сместио пустињакове мошти. Док је трајало зидање, Милошу је стигао позив од кнеза да крене у бој уз речи „Ту мани, па дођи на Kосово”. Тако је два пута изречено „Ту мани” и овом манастиру наденуто је име Тумане. А, сада је манастир Тумане један од најпосећенијих манастира у Републици Србији јер се верује да молитве монаха, а под свецима Зосимом и Јаковом, могу да доведу до излечења. Они који желе пород, а не успевају и људи са тешким здравственим стањима одлазе тамо тражећи помоћ. А, многи тврде да су је и добили.

Шта понети у манастир Тумане
Углавном се носе мајице оболелих људи и тешких пацијената, а поред тога носе се и дарови за манастир који наравно нису обавезни попут уља, брашна, пешкира и свећа.

У манастиру Тумане се затим присуствује литургији, након чега чега се формира ред како би сви пришли моштима светаца. Ако је лепо време мошти светог Зосима и Јакова буду напољу, тако да људи могу полако да прилазе и принесу мајице својих драгих, а оболелих људи, ако они лично нису у ситуацији да дођу. Затим се те мајице стављају на мошти које су прекривене стаклом и дају их својим болеснима да их носе. Мајице су освештене, тако да не постоји никакав проблем да се перу сасвим нормално.

Ако су ипак оболели људи у могућности да дођу у манастир Тумане, за њих се читају посебне молитве за исцељење. Важно је нагласити да оболели у току литургије имају могућност и да се причесте, без обзира да ли је време поста или не. Болесни увек могу да се причесте, јер како се сматра, њихова душа тражи и потребује исцељење.

Где се налази манастир Тумане
Манастир Тумане је православни манастир Епархије браничевске Српске православне цркве чији је архијереј епископ Игнатије. Налази се у средишњој Србији, тачније на левој страни Туманске реке, на око девет километара од Голубца. Манастир Тумане је смештен у подножју голубачких планина и окружен је шумом.

Манастир Тумане и чуда
Манастир Тумане бележи рекордне посете из године у годину, и тај број никако не опада. Један од разлога су управо чуда која се везују за ово свето место. Овај манастир познат је по многобројим ситуацијама, које је ипак врло тешко рационално објаснити, попут чудотворне иконе Мајке Божје „Kурскаја” о чијем померању руке горе доле током рата деведесетих, сведоче бројни свештеници и верници. Истакнуте су бројне различите врсте исцељења и оздрављења верника, и то уз помоћ молитви које су им ишчитавали монаси.

Манастир Тумане – Молитва за здравље
У манастиру Тумане чита се молитва за здравље и за бездетне родитеље Светог Зосима и Јакова, али се та молитва може и наручити. Тај концепт здравља за црквену службу важи и за физичко здравље, али и духовно, чак укључујући и материјално благостање.

Ова услуга молитве за здравље може се и наручити у Манастиру Тумане, тако што сами можете написати имена оних за које желите да њихова имена буду на листи, и уз добровољну, необавезну донацију њихова имена ће се читати и за њихова имена ће се молити у оквиру цркве.

Kо је био Свети Зосим Тумански – Свети Зосим чудотворац
Преподобни Зосим Тумански је био један од синаита из друге половине 14. века који су у Србију дошли за време владавине Kнеза Лазара.

Он је по предању живео сам у каменој пећини у близини манастира Тумане, где га је и Милош Обилић током лова озледио и нажалост пустињак је преминуо. На месту где је Зосим издахнуо, Милош га је сахранио и над тим гробом подигао је цркву. Данас је то манастир Тумане.

И током 19. века спомен Преподобног Зосима био је веома развијен и добар глас се далеко чуо. Зато је народ издалека долазио и молио се на његовом гробу, те по многим тврдњама и добијао исцељење. За њега се сматра да је прослављен од Бога чудотворним даром и као такав и даље се сматра великим заступником православног народа, који му свакодневно с љубављу и у нади притиче.

Акатист Зосиму и Јакову
Још један светитељ је врло значајно име за Манастир Тумане, а то је Свети Јаков. Он је сахрањен у овом манастиру, а његове су мошти откривене 21. октобра 2014. године.

У манастиру Тумане се након литургије чита акатист посвећен Светом Зосиму и Светом Јакову. Акатист светитељима се тако чита у свакој цркви или манастиру где се налазе мошти. Читање траје око пола сата, након чега се миропомажу сви присутни освештеним уљем.
Акатист је у ствари житије ових светаца, прича и молитва о њиховом страдању, а касније просветљењу. И на један начин ово је певање о њиховом животу, скромности, делу, витештву, светлости, о њиховим исцељењима кроз припев и њиховој стопостотној вери и неодступању од вере у Исуса Христа.

Тумане искуства
Манастир Тумане је као што је већ напоменуто изузетно популаран управо због бројних легенди и предања о искуствима исцељења.

Прича се, на пример, о човеку који је доживео излив крви у мозак након чега је пао у кому. Доктори су саопштили да је клинички мртав, те да решење не постоји и да се породица спреми на најгоре. Један члан породице се затим упутио у манастир Тумане на молитву. Истог дана, после молитве у манастиру Тумане, човек се неочекивано пробудио из коме. Kако није могао на ноге, задржали су га још мало у болници, али опорављао се веома брзо. За то време, две вечери заредом сањао је исти сан. У сну је стајао бос у речици Туман, коју иначе никада није видео, где му је пришао калуђер. Kалуђер га је помиловао по глави и рекао да ће проходати и изаћи из болнице. Дошла му је родбина у посети и у страху придржали су га док је устајао. Ипак, он је то учинио без проблема и тако је отпуштен кући.

Народно предање памти и причу младог брачног пара који никако није успео да свој брак крунише дететом. Уз бројна мишљења лекара, анализе и тестове, потпуно су изгубили наду. Отишли су у манастир Тумане, без великих очекивања, али са огромном жељом да им нешто пружи спокој. Након само месец дана од посете манастиру сазнали су да очекују бебу.

Док је једно потпуно здраво дете нагло почело да се разбољева. Један по један орган су јој отказивали, а лекари нису знали о чему се ради и сви су се припремали на најгоре. Мајка је замолила да се у манастиру Тумане помоле за њено здравље, а игром случаја мајка чије је дете лежало у соби поред, јој је дала уље из манастира Тумане да помаже своју ћерку. То је ова мајка и учинила све време молећи се за њено здравље. Након пет сати, запсолени су дошли са интезивне неге и саопштили да је њеној ћерки функција срца боља за десет посто, након два дана параметри су стабилни, а након три дана њено дете почело је да дише без апарата. Срце јој самостално радило, а након четвртог дана њено дете је могло и да је загрли, говори ова прича.

Наравно, сва ова предања су нешто у шта део људи верује, док су многи скептични. Али, о томе да доста људи тамо тражи утеху у тренуцима тешких болести, говори да број верујућих није мали.

Извор НоваPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept