Početna » ЧУВАРКУЋА ДОНОСИ СРЕЋУ И БЛАГОСТАЊЕ-ШТА УРАДИТИ СА ПРОШЛОГОДИШЊИМ ЧУВАРКУЋОМ?

ЧУВАРКУЋА ДОНОСИ СРЕЋУ И БЛАГОСТАЊЕ-ШТА УРАДИТИ СА ПРОШЛОГОДИШЊИМ ЧУВАРКУЋОМ?

Чуваркућа, јаје које чува укућане од сваке невоље током целе године!

од Паланка данас
0 Коментар

Чуваркућа је Васкршње јаје које прво буде обојено на Велики петак. Још се у нашем народу назива “чувар”, “стражар”, “стражник” и за њега се верује да има посебну моћ.

Kако му и само име каже, оно чува укућане и доноси срећу и благостање, тера зле силе и демоне од куће и укућана. Због тога се чува целе године, док се не замени другом чуваркућом.По правилу се чуваркућа увек боји у црвено и тако симболизује невино проливену Христову крв. Јаје је само по себи симбол живота. Пиле само изнутра разбија љуску и излази на светлост дана у живот. Такође, Марија Магдалена је цару Тиберију поклонила јаје говорећи му да је Исус васкрсао и тиме указала на нов живот – вечни живот.

Обичај је да се чуваркућа у Васкршње јутро стави у чинију са водом у коју су потопљени и босиљак, здравац и дрен. Том водом умивали би се укућани, нарочито деца, како би били здрави и румени. Обичај је, такође, да се на васкршње јутро деца „помилују“ црвеним јајетом по челу како би била здрава, а овај чин истовремено симболизује крштење.

Стара чуваркућа бацала би се на Велики петак преко крова куће, или би се често закопавала у двориште, поље или виноград јер се веровало да штити усеве од града и штеточина. Неко је баца и у реку, да однесе сва зла и несреће које су пале на њега, уместо на кућу коју је сачувао.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept