Početna » ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ОТКАЗ ДОК СТЕ НА БОЛОВАЊУ: Многи живе у заблуди, само ови запослени су заштићени!

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА ДОБИЈЕТЕ ОТКАЗ ДОК СТЕ НА БОЛОВАЊУ: Многи живе у заблуди, само ови запослени су заштићени!

Адвокат објаснио да ли запослени може да добије отказ на боловању

Већи број запослених у Србији сматра да не може да добије отказ док је на боловању, а адвокат Озрен Словић објашњава за портал МОНДО да та претпоставка није тачна.


„Поједини запослени и послодавци су у заблуди када мисле да ће одласком на боловање радник добити заштиту од отказа. Запослени током боловања може да добије отказ“, започео је разговор саговорник.

Ко не може да добије отказ?

Истакао је да једино труднице и породиље не могу да добију отказ док одсуствују због трудничког боловања, породиљског одсуства и одсуства ради неге детета јер те категорије уживају посебну заштиту. Напоменуо је да запослени не могу да добију отказ из разлога што су на боловању.

„Запослени такође не могу да добију отказ јер су предуго или често на боловању и тако даље. У случају да запослени због тога добију отказ, онда се то сматра незаконитим. То је прописано чланом 183 Закона о раду. Али ако је запослени примера ради још пре боловања начинио неку повреду радне обавезе или непоштовање радне дисциплине примера ради, послодавац може, као и иначе да уредно спроведе закониту процедуру отказа уговора о раду. Дакле, ако је отказни разлог наступио пре превремене спречености за рад односно пре отварања боловања, могуће је и дозвољено, наравно уз поштовање закона о раду, спровести процедуру отказа уговора о раду“, закључио је разговор за МОНДО адвокат Озрен Словић.

Подсетимо, раније је на поменутом порталу објављено да послодавци унајмљују приватне детективе како би проверавали запослене који се налазе на боловању. Како нам је раније објаснио Мирсад Мехмедовић директор детективске агенције Сегуридад злоупотреба боловања од стране запослених је све вец́а појава која је све заступљенија у српским предузец́има.

„То је постало разлог за забринутост код послодаваца, који бележе значајан пораст броја запослених који узимају боловање без правих здравствених разлога. Ова злоупотреба боловања не само да финансијски кошта компаније, вец́ утиче и на продуктивност и ефикасност радног места. Српске компаније су почеле да схватају озбиљност овог проблема и окренуле су се ангажовању детективских агенција како би откриле злоупотребе запослених на боловању“, објаснио је раније саговорник.

Компаније користе детективске услуге када основано сумњају да запослени злоупотребљава боловање. Први корак је спровођење надзора над дотичним запосленим, како је раније објаснио за портал МОНДО саговорник.

„Детективи користе различите методе за прикупљање доказа, као што су евидентирање кретања путем фотографија, видео снимака документујуц́и све доказе који указују на злоупотребу боловања, као и одлазак на адресу, да ли се запослени налази код куће или не. Прикупљени докази се затим представљају компанији“, испричао је раније Мирсад Мехмедовић директор детективске агенције Сегуридад.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept