Početna » ДА ЛИ РАЗУМЕТЕ СМИСАО ВЕЛИКОГ ПОСТА? Ако си пун злобе, зашто тело мучиш?

ДА ЛИ РАЗУМЕТЕ СМИСАО ВЕЛИКОГ ПОСТА? Ако си пун злобе, зашто тело мучиш?

Пост је време када човек проналази меру у свему, изражава захвалност Богу, проналази мир и суздржава се од лоших мисли и дела.

Време поста треба да научи човека суздржавању, али не само од масне хране већ и од злобе, увреда, беса и сваког понашања које не треба да буде својствено правом хришћанину.

Према правилима поста и према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост не треба практиковати ако није повезан с духовним.

„Не говори ми: ‚Толико дана сам постио, нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини‘, него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио?”, преносе се речи Јована Златоустог у црквеним књигама.

У Светом писму пише: „Љуби ближњег свог као себе самог“, што значи да је човек човеку брат, те да треба да будемо толерантни, да поштујемо и помажемо друге, а то можемо само ако нисмо бесни и себични. Пост подразумева вољно уздржавање од хране, лоших мисли и страсти у одређеном временском периоду. Циљ поста је да се очисте душа и тело, а божићним постом се припремамо за долазак најрадоснијег празника – рођења Христовог – Божића.

Божићни, један од четири велика годишња поста, почео је, у понедељак, 28. новембра, и завршава се на Божић, 7. јануара. Тих 40 дана сваки прави верник треба да искористи за прочишћење тела и душе. У току овог поста не једу се намирнице животињског порекла, али су дозвољени уље и вино свим данима осим среде и петка, када је строги пост, само на води. Риба се једе сваке суботе и недеље, као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у среду или петак.

Хришћани верују да је сам Христ прво постио, па су сви каснији мученици и светитељи живели по тим правилима. Због тога Црква и данас верује да је пост моћно оружје у борби против демона и нечастивих сила, а за спас људских душа. После поста, који траје шест недеља, верник приступа светим тајнама исповести, покајања и причешћа.

Извор: Београд.ин

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept