Početna » ДА ЛИ СЕ ПОСТИ НА ВЕЛИKУ ГОСПОЈИНУ? Правило је ЈАСНО, ово сваки прави верник треба да зна!

ДА ЛИ СЕ ПОСТИ НА ВЕЛИKУ ГОСПОЈИНУ? Правило је ЈАСНО, ово сваки прави верник треба да зна!

Велика Госпојина се у многим породицама у Србији прославља као породична слава, а често је и црквена, или слава целог села

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници данас славе Успеније Пресвете Богородице или Велику Госпојину, како се још у народу зове тај празник. Данашњи дан је у црквеном календару обележен црвеним словом.Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника, коме претходи двонедељни пост.

Пост се завршава 28. августа по новом календару, на Велику Госпојину, али ако овај празник падне у среду или петак, онда се не мрси ни тог дана, већ се једе риба, вино и уље.

С обзиром на то да се ове године празник пао у понедељак, данас се по правилу не пости.

Велика Госпојина се у многим породицама у Србији прославља као породична слава, а често је и црквена, или слава целог села. Зато се сви обичаји у вези са празницима посвећеним Мајци Божијој заснивају на поштовању њеног култа, у који су уклопљена веровања и ритуали из народне религије.

За празнике Велику и Малу Госпојину обичај је да, нарочито жене, поштују велики број забрана, које се односе на обављање послова у кући и око ње. Верницима се препоручује да не обављају кућне послове, а ово нарочито важи за жене. За празник Успења Пресвете Богородице, исто тако, није добро ишта радити рукама, или започињати нов посао.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept