Početna » ДА ЛИ ТРЕБА НОСИТИ ЦРНИНУ НАKОН СМРТИ БЛИСKЕ ОСОБЕ? Владика Григорије дао одговор са којим се многи не би сложили!

ДА ЛИ ТРЕБА НОСИТИ ЦРНИНУ НАKОН СМРТИ БЛИСKЕ ОСОБЕ? Владика Григорије дао одговор са којим се многи не би сложили!

Владика Григорије је нагласио да црнина у највећем броју случајева ставља до знања људима око нас да смо изгубили неког блиског

од Паланка данас
0 Коментар

Србија је земља пуна обичаја и веровања. То се у нашој традицији преноси с колена на колено, и мења се с временом, па тако долази до недоумица.Посебна веровања важе након смрти блиске особе и тичу се гробља, сандука, саме сахране, али и периода након тога.

Многи нису сигурни колико дуго би требало да носе црнину након сахране.

Владика Григорије је једном приликом разрешио ту дилему.

Наиме, он се верницима обраћа на мало другачији начин, путем друштвених мрежа, што је у доба технологије наишло на позитивне реакције.

Шта је рекао о ношењу црнине?

Наше старије генерације, као и они који су конзервативнији, верују да би црнина требало да се носи најмање 40 дана, па чак и до једне године, након смрти блиске особе. Међутим, млађе генерације неретко овај обичај више уопште не узимају у обзир, јер имају другачија уверења.

„Да ли треба носити црнину након смрти блиске особе?! На ово питање најрадије бих одговорио потпитањем: Да ли је црнина уистину потврда да жалимо и тугујемо за неким?! Процес туговања одвија се у нама и за то нам није неопходан никакав спољашни доказ“, објаснио је владика.

Он је нагласио да црнина у највећем броју случајева ставља до знања људима око нас да смо изгубили неког блиског, како би се они обазриво и с уважавањем односили према нашем болу.

„У пракси, неретко се дешава управо супротно: у тим данима који су врло тешки и изазовни за ожалошћене, црнина привлачи туђу пажњу и то у тренутку када смо најосјетљивији и када су нам љубопитљиви и сажаљиви погледи других најмање потребни“ упозорио је Владика Григорије, па додао:

„Не би требало да се након смрти ближњих облачимо у црно само зато што то неко од нас очекује. Ово је најмање смислен од свих могућих разлога којих можете да се сетите.“ био је више него јасан.

Са друге стране, он сматра да ако неко жели и има потребу да носи црнину, то је сасвим у реду да уради.

„Али то што неко други неће обући црнину не значи да је тај неко мање волео и поштовао своје ближње, или да су му мање значили“, рекао је епископ диселдорфски.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept