Početna » ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

од Паланка данас
0 Коментар

У целом свету, 25. новембра, обележава се Међународни дан борбе против насиља над женама и почетак глобалне кампање “16 дана активизма против насиља над женама” у којој учествује више од 100 држава света и преко 1700 организација.

Шеснаест дана активизма против родно заснованог насиља је годишња међународна кампања која почиње 25. новембра, на Међународни дан борбе против насиља над женама и траје до 10. децембра, Дана људских права. Покренуле су га активисткиње на инаугурацијском Women’s Global Leadership Institutu  1991. године, а наставља да га координира Центар за женско глобално лидерство. Појединци и организације широм света користе га као организациону стратегију како би позвали на превенцију и елиминацију насиља над женама и ђевојчицама.

У Србији 1 од 3 жена преживљава неки вид тортуре, свака трећа трпи физичко, а свака друга психичко злостављање. Процењује се да око 60 одсто жена и девојчица у свету трпе насиље и жртве су физичког и психичког злостављања.

Насиље над женама које чине њихови актуелни или бивши, брачни или ванбрачни партнери представља најучесталији вид насиља у породици и карактерише се трајношћу, широком распрострањеношћу, присуством традиционалних механизама окривљавања жртве, присуством друштвених стереотипа који замагљују праву слику ове појаве и одговорност како учиниоца тако и институција.

Највећи број жена због страха никада не пријави овакав проблем, разлог томе је свакако неадекватан систем заштите јер изостаје надзор над применом заштитних мера, судски поступци трају предуго што обесхрабрује жртве да траже помоћ, казнена политика је недовољно оштра и углавном се завршава новчаним казнама, а постоји и неповерење у надлежне институције.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept