Početna » ДАН ПОСВЕЋЕН ВЕЛИКОМ МУЧЕНИКУ: Помислите жељу, руке склопите у молитву и изговорите ове моћне речи

ДАН ПОСВЕЋЕН ВЕЛИКОМ МУЧЕНИКУ: Помислите жељу, руке склопите у молитву и изговорите ове моћне речи

СРПСКА православна црква и њени верници данас славе светог мученика Лукилијана, а обичај везан за овај празник налаже да замислимо жељу, па после тога изговоримо молитву.

Свети Лукилијан није хтео да се одрекне своје нове вере, па је изведен пред страшни суд, где су га испребијаног пребацили у тамницу.

У тамници затиче четири младића, то су били Клавдије, Ипатије, Павле и Дионисије. Према веровању он се обрадовао младићима и заједно су проводили време у разговорима и молитвама.Када су их извели из тамнице, мучили су их, а потом и послали у Византију, где су младићи убијени, а Лукилијан је тада разапет на крст од Јевреја. Цело телу му је избодено ексерима, а девица Паула је потом узела његово тело и сахранила га часно.

За то је накнадно оптужена на смртну казну, а према веровању, примила је од Бога два венца: венац девства и венац мучеништва.

Данас замислите жељу и изговорите овај тропар:

– Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Његово преобраћање у хришћанство изазвало је велико узбуђење међу онима који нису веровали у Бога у Никомидији.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept