Početna » ДАНАС ЈЕ ДАН СВЕТОГ ЈЕВСЕВИЈА Страдао бранећи веру, данас треба изговорити ову молитву

ДАНАС ЈЕ ДАН СВЕТОГ ЈЕВСЕВИЈА Страдао бранећи веру, данас треба изговорити ову молитву

Православна црква и њени верници данас славе дан Светог Јевесевија, а на данашњи дан је добро изговорити одређену молитву.

Био је велики противник аријанства, јереси која је негирала Христову једнакост с Богом Оцем. Када се упразнило место антиохијског патријарха, његовим настојањем је изабран Мелетије за патријарха. Међутим аријанци су убрзо протерали Мелетија из Антиохије.Када је умро Константинов син, Констанције (337 – 361), наследио га је Јулијан Одступник (361 – 363). За време гоњења хришћана које је организовао Јулијан, свети Јевсевије је скинуо са себе свештеничку одећу а обукао се у војничко одело, и као војник обилазио гоњене цркве по Сирији, Феникији и Палестини, свуда утврђујући православну веру и постављајући потребне јереје и ђаконе и остале клирике, а понегде и епископе.

После Јулијанове смрти свети Јевсевије је саветовао Мелетија да сазове сабор у Антиохији 361. године, на коме је учествовало двадесет седам архијереја и на коме се још једном осудило аријанство, а потврдило учење које је изражено на Првом васељенском сабору. Поред Мелетија и Јевсевија на овом Сабору нарочито се истицао свети Пелагије Лаодикијски. Тај Сабор је одржан за време владавине цара Јовијана (363 – 364).

Међутим, овај цар је убрзо умро, а наследио га је Валентинијан Први (364 – 378), с којим је опет отпочео прогон хришћана.

Свети Мелетије је прогнан у Јерменију, Јевсевије у Тракију, а Пелагије у Арабију. После Валентинијана цар је постао Грацијан (375 – 383), који је дао слободу Цркви а заточене архијереје вратио на њихова места.

Када је Јевсевије дошао у град Долихина, да би новога архијереја устоличио и аријевско учење, које је у том граду било јако искоренио, неки аријевац је бацио са крова цреп на Јевсевијеву главу и ранио га, од чега је он и умро 379. године.

Молитва за данашњи дан

На данашњи дан требало би изговорити молитву за здравље и благостање.

„Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Јевсевије: Моли Христа Бога да спасе душе наше“.

(Telegraf.rs)You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept