Početna » ДАНАС ЈЕ ДУХОВСКИ УТОРАК: На трећи дан СВЕТИХ ТРОЈИЦА ово никако не смете да урадите…

ДАНАС ЈЕ ДУХОВСКИ УТОРАК: На трећи дан СВЕТИХ ТРОЈИЦА ово никако не смете да урадите…

Духовски уторак се слави у такозваној трапавој недељи, и данас никако не треба постити

Српска православна црква и њени верници данас славе Духовски уторак, трећи дан једног од највећих празника који знамо као Духови, Тројица или Силазак Светог Духа на Апостоле а који се обележава 50. дан после Васкрса и десети дан после Спасовдана. Као и претходна два дана и данас је црвено слово.Духови представљају и рођендан хришћанске цркве, а називају се још и Тројичин дан.

Празновање се наставља целе седмице, и то је такозвана трапава недеља када никако не треба постити!

Наиме, верује се да ће онима који буду постили ићи све наопако

На празник Силаска Светог Духа на Апостоле, под у храмовима се покрива травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем. Овај обичај потиче од првих хришћана, који су га преузели од Јевреја, који су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће. То их је подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа.

На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила, а многи их носе у својим торбама и аутомобилима.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept