Početna » ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН, ДАН СТРОГОГ ПОСТА

ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН, ДАН СТРОГОГ ПОСТА

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква прославља Воздвижење часног крста, Крстовдан, који у црквеном учењу означава успомену на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, обилазећи Свету земљу, у рушевинама Венериног храма, пронашла Часни крст на коме је распет Исус Христос на Голготи.Овај хришћански празник, који у православном календару слови и као Воздвижење Часног крста, слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди.

Установљен је годину дана после Првог васељенског сабора у Никеји, одржаног 326. године, у време цара Константина, који је Миланским едиктом (313. године) признао хришћанство као званичну вероисповест.

Према предању, патријарх Макарије је, после открића царице Јелене, пред окупљеним народом уздигао Крст који је Христос носио до Голготе, па отуда и назив Воздвижење у богослужбеном календару где је празник обележен црвеним словом као заветни празник.

Како каже хришћанско предање, народ је одговорио патријарху молитвом Господе помилуј, која се и до данас на исти начин пева на православним литургијама.На тај празник, истовремено се слави успомена на повратак Часног крста из Персије у Јерусалим.

Строги пост на хлебу и води на Kрстовдан је одређен због саосаћења са војницима који су у име Kонстантина погинули у борби за слободу, а грожђе је подсећање на тешку али слатку победу. Зато, треба појести мало грожђа данас, ако желите успех и просперитет, и да побеђујете наредних 12 месеци.

На Kрстовдан је добро да послодавци исплате своје раднике. Овај обичај настао је у стара времена јер су се на данашњи дан исплаћивали радници који су чували поља од Ђурђевдана (6. маја) до Kрстовдана (27. септембра).

На данашњи дан се по традицији бере босиљак. Док за многе друге празнике који су обележени црвеним словом важи да не треба спремати кућу, усисавати и радити друге сличне послове, на Kрстовдан је обрнуто. На данашњи дан је добро уредити кућу и тако је, условно речено, припремити за зиму.

– Ако је на Kрстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

– Ако до Kрстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

– Тиха киша о Kрстовдану предсказује благу зиму.

– Грмљавина о Kрстовдану предсказује плодну годину.

– После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар.

– Септембарска киша – злато њивама, отров виноградима.

– Што „не скува“ август, „скуваће“ септембар.

– Kакав септембар, такав и март.

– Ако је Kрстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept