Početna » ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА: Ову једну ствар не радите нипошто

ДАНАС ЈЕ ОГЊЕНА МАРИЈА: Ову једну ствар не радите нипошто

Према народном веровању, Огњена Марија пали и кажњава огњем, као и Свети Илија који кажњава громом, па спада у „огњевите“ свеце

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници данас славе празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија, која се поштује као борац за хришћанску веру и заштитница жена.Пошто према народном веровању, Огњена Марија пали и кажњава огњем, као што свети Илија кажњава громом, она спада у „огњевите“ свеце.

На данашњи дан, када због велике врућине „гори небо и земља“, не раде се никакви послови, нарочито ручни и радови у пољу. Према народном веровању оне који прекрше ово Огњена Марија кажњава огњем, па је зато и позната као Огњена Марија.

У народном предању чувају се примери о ватри која је у вреле празничне дане спалила жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

У црквеном календару, 30. јул није обележен „црвеним словом“, али жене тога дана одбијају да задену и иглу у конац из страхопоштовања према овом празнику.

У народном предању чувају се примери многих несрећних случајева када су се на данашњи дан догодила утапања. Зато се верује да на Огњену марију треба избегавати купање у „великим водама“

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept