Početna » ДАНАС ЈЕ ПРЕПОДОБНИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ Слава једног од НАЈВЕЋИХ МАНАСТИРА на југу Србије! Изговорите ову молитву и здравље и срећа ДОЛАЗЕ у ваш дом

ДАНАС ЈЕ ПРЕПОДОБНИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ Слава једног од НАЈВЕЋИХ МАНАСТИРА на југу Србије! Изговорите ову молитву и здравље и срећа ДОЛАЗЕ у ваш дом

Први дан након Лучиндана и први дан новембра, Српска православна црква и велики број њених вјерника слави као крсну славу помен на Светог Прохора Пчињског.

од Паланка данас
0 Коментар

Овај празник је и манастирска слава једног од највећих манастира на југу Србије, Преподобног Прохора Пчињског, који је основан прије више од 950 година. Свети Прохор Пчињски је једини светитељ у Српској православној цркви који непрестано точи свето миро из светих моштију. Многи верници долазе да се поклоне свецу и виде ово чудо….Бурна историја манастира Свети Прохор Пчињски чува сећања на чуда која су се, према веровањима, дешавала испред моштију свеца. Болесни су оздрављивали, несрећни налазили мир, молитве нероткиња услишене и оне благословљене породом, па се на данашњи дан велики број верника упућује ка овом манастиру како би њихове молитве биле услишене.

О пустињаку Прохору Пчињском се зна да је живео почетком 11. века. Још као младић отишао је у испосништво, прво у нагорички крај, а затим је уточиште нашао на планини Козјак. Легенде кажу да није видео људско биће више од 30 година, све до сусрета са будућим византијским царем Романом Четвртим Диогеном који је ловио у козјачким шумама.Следећи рањену срну, византијски племић је пуким случајем стигао до пећине монаха Прохора, а овај му је тада прорекао да ће постати цар.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept