Početna » ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА ЕКАТАРИНА, АКО УРАДИТЕ ОВО ЖЕЉА ЋЕ ВАМ СЕ ИСПУНИТИ ЗА 40 ДАНА

ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА ЕКАТАРИНА, АКО УРАДИТЕ ОВО ЖЕЉА ЋЕ ВАМ СЕ ИСПУНИТИ ЗА 40 ДАНА

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква данас прославља дан Свете великомученице Екатерине, страдале хришћанке велике памети и образовања.

Света Великомученица Екатерина Александријска је ранохришћанска мученица и светитељка с краја 3. века. Према предању, у једној својој визији Исус Христ јој је даровао прстен, што је она протумачила као знак да свој живот треба да посвети Богу. Била је врло образована, и веома је добро познавала грчку филозофију, медицину, реторику и логику.

Према предању, цар Максенције је једном приликом позвао 50 мудраца и организовао расправу у којој би се расправљало о вери. У тој расправи Екатерина је однела победу, а цар Максенције је као казну наредио да се свих 50 мудраца спале. Пред смрт, на Екатеринин наговор, ови мудраци су примили хришћанство и исповедили се.

Екатерина је била ухваћена, мучена и погубљена у својој 18. години, 24. новембра 305. године. По предању, приликом погубљењу, из њеног тела потекло је тада млеко уместо крви.

Њене мошти чувају се на Синају. Манастиру Свете Kатерине свети краљеви Драгутин и Милутин даривали су бројне поклоне који се чувају у манастирском музеју и библиотеци. Kрајем XИВ века игуман Синајског манастира био је Србин, Јоаникије.

Према православној традицији постоји веровање да се овој светитељки моле девојке које желе да упознају љубав свог живота. Потребно је молити се сваке вечери током 40 дана и жеља ће бити услишена.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept