Početna » ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ФОТИЈЕ ЦАРИГРАДСКИ: Светац који је много помогао Србима, ево и како

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ФОТИЈЕ ЦАРИГРАДСКИ: Светац који је много помогао Србима, ево и како

Велики светионик Цркве. Царски сродник и унук славног патријарха Тарасија.

од Паланка данас
0 Коментар

Рођен је у Цариграду, од веома знаменитих, богатих и благочестивих родитеља.

Његов отац Сергије био је чувар царског двора и брат Светог патријарха Тарасија, који је председавао ВИИ Васељенским Сабором. Овој породици, у време цара Теофила, иконоборци су одузели имање, мучили су их и прогнали. Свети Фотије је још од детињства жудео монашком животу, али православни цар Михаило, против његове воље, поставио га је за свог првог саветника и секретара.Исто тако, мимо његове воље, изабран је и за патријарха Цариградског. На једном лажном сабору збачен је са патријаршијског трона, па је враћен и опет збачен. Непоколебиви заштитник Цркве од властољубља Римског папе. Упокојио се у Господу 891. године.

Неодољиви заштитник цркве од властољубља папског и осталих римских изопачења вере. За шест дана прошао све чинове од световњака до патријарха.

Свети Фотије Цариградски је један од највећих отаца православне Цркве који је живео у деветом веку када се Црква борила за очување поштовања икона, као и за очување православнога Предања светих седам васељенских сабора и светих отаца Цркве. Светога Фотија патријарха цариградског са правом називају оцем јединства Цркве јер се управо он борио за очување тога јединства не одступајући од вере „једном предане светима“.

Како стоји у Житију Ћириловом од непознатог писца из 9. века, византијски цар Михајло Трећи је у договору са тадашњим цариградским патријархом Фотијем одлучио да одговори на молбу моравског кнеза Растислава…Међу Словене је послао ученом свету тог времена свима знану браћу Константина и Методија.

Извор: magazinPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept