Početna » ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЛАВ! Помогао православљу, зауставио највећег освајача да разори Рим

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ЛАВ! Помогао православљу, зауставио највећег освајача да разори Рим

Православни верници данас славе Светог Лава I који је био папа римски. Рођен је у Италији. Био је најпре архиђакон код папе Сикста III , а после његове смрти, узведен је и преко своје воље на престо папе римскога.

од Паланка данас
0 Коментар

Према хришћанском веровању, када је Атила са Хунима дошао близу Рима и спремао се већ да разори и сагори овај град, Лав је изашао пред њега укротио гнев хунског вође и спречио пропаст Рима. У хришћанској традицији се такође наводи да се Атила уплашио визије апостола Петра и Павла, који су стајали поред Лава, и пламеним мачевима претили Атили.
Лав је касније помогао православљу у борби против Евтихијевих и Дискорових веровања, која су се састојала у сливању божанске и човечанске природе Христове у једну, и следствено, у одрицању две воље у личност Господа Спаситеља. Због тога је сазван Четврти Васељенски Сабор у Халкидону, на коме је прочитана посланица Лава, коју је, према Хришћанском веровању, Лав написао и положио на гроб светог Петра, а свети Петар исправио.

Пред смрт провео је четрдесет дана у посту и молитви на гробу апостола Петра, молећи овога да му јави да ли су му греси опроштени. Према хришћанском веровању, Апостол му се јаво и рекао да су му сви греси опроштени, осим грехова у рукополагању свештеника. Светитељ се поново почео молити док није био обавештен да су му и ти греси опроштени. Свети Лав умро је 461. године.

Kурир.рс

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept