Početna » ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СИМЕОН СТОЛПНИК И ПОЧЕТАК НОВЕ ЦРКВЕНЕ ГОДИНЕ

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ СИМЕОН СТОЛПНИК И ПОЧЕТАК НОВЕ ЦРКВЕНЕ ГОДИНЕ

Српска православна црква слави дан Преподобног Симеона Столпника 1. септембра по црквеном тј. 14. септембра по грегоријанском календару. Реч је о светитељу и аскети који је живео у 5. веку у Малој Азији и проповедао хришћанску веру.

У нашим крајевима се верује да од данас почиње време јесење сетве. Зато се у многим селима и данас задржао обичај ношења семена из куће у цркву како би га свештеник благословио и тако осигурао добру годину.

Такође, на данашњи дан обавезно се гледа какав је месец. Ако је млад, то значи да ће жито добро родити и да ће цела година бити родна.

Светог Симеона Столпника највише поштују земљорадници и ратари. Kо сеје конопљу то треба да почне данас, али пре сетве у семе треба да стави три кувана јаја. Њих касније треба да поједу орачи. Верује се да ће тако конопља бити бела као јаје.

Наши стари верују да Свети Симеон данас чува усеве од сваког зла и да због тога треба бацити семе у ораницу, макар “два прста”, да година буде родна и плодна за све.

Српска црква, као и још неке православне заједнице широм света које поштују јулијански календар данас празнују црквену нову годину.

Свети Симеон, аскета који је живео на стубу
Свети Симеон се у осамнаестој години замонашио у манастиру Теледа. Позиву монаха је приступио тако ревносно да је убрзо по побожности надмашио све калуђере. Толико је огрезао у аскетизам да је чак и тело обмотавао само палминим ужетом које му се усецало у тело и правило ране.

Kратко време је живео у планини у неком бунару који је пресушио, а онда се на планини Kалат Симан тако што је био прикован за стену. Kако су гласине о њему почеле да се шире, а заинтересовани људи се скупљали да га виде и додирну, Симеон се наљутио и себи направио стуб висок 16 метара на чијем врху је од тада обитавао.

Са стуба је проповедао, а ту се налазило и мало склониште које је Симеон користио за молитву. Симеон је стално постио, а обед му се састојао од воде и расквашеног сочива. Верници му приписују власт над животињама, чак и опасним попут тигра, али и пророчанске моћи. Такође, веровало се да је могао да преобрати окореле разбојнике.

По легенди, Симеон Столпник преминуо је 459. у својој 103. години.Нова црквена година

СПЦ данас обележава и почетак нове црквене године.

Месец септембар код Јевреја је био почетак нове грађанске године, месец збирања плодова и приношења жртви Бог. Током празновања Исус Христ је ушао у синагогу у Назарету, и отворивши књигу пророка Исиије објавио Годину милости Господње. У историји хришћанства, годину треба почети у септембру у славу Светог цара Kонстантина, рођеног у Нишу. Он је тада победио над Максенцијем, непријатељем Христове вере, а тој победи следовала је слобода хришћанске вероисповести. Од 1989. године овај дан се, на предлог Васељенског патријарха, обележава као дан твари Божије, односно свега од Бога створеног. Празник подсећа људе на бригу о животној средини и природи.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept