Početna » ДАНАС ЈЕ ВИДОВДАН: Ово су стара веровања и обичаји

ДАНАС ЈЕ ВИДОВДАН: Ово су стара веровања и обичаји

СРБИ данас славе Видовдан

од Паланка данас
0 Коментар

Видовдан је тзв. „фиксни“ празник и сваке године пада на 28. јуни. У црквеним календарима овај празник је обележен црвеним словом. Празник Видовдан један је од највећих међу малобројним и по светковању изузетно очуваним празницима из старе народне вере.
У хришћанском календару не постоји светац са овим именом и пре више од једног века, тачније тек 1892. године, Српска православна црква га је први пут унела као празник у своје календаре, стављајући га у заграду иза пророка Амоса и кнеза Лазара, чије је култове неговала.

Вид је сматран врховним божанством, „Богом над боговима“, а сви други богови тек полубоговима. Веровало се да је Вид свевидеће божанство, па се Видовдан сматра и празником за очи, односно празником који „отвара очи“.

Само име овог светитеља, Вид, одредило је највећим делом и природу ритуала који су извођени на њему посвећен дан. Било је, на пример, веома важно шта ће се тога дана видети. Оно што би човек тада видео, у томе би, по општем уверењу, касније имао успеха.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept