Početna » ДАНАС ЈЕ ЗИМСКИ КРСТОВДАН ДАН СТРОГОГ ПОСТА-ВАЉА ОПРАТИ ВЕШ И ОЧИСТИТИ КУЋУ

ДАНАС ЈЕ ЗИМСКИ КРСТОВДАН ДАН СТРОГОГ ПОСТА-ВАЉА ОПРАТИ ВЕШ И ОЧИСТИТИ КУЋУ

Српска православна црква и верници славе зимски Крстовдан, празник уочи Богојављења, који се слави као успомена на прве Хришћане и када се строго пости. По предању, данас се укрштају ветрови.

од Паланка данас
0 Коментар

Данашњи, зимски Крстовдан, слави се као успомена на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди.
Празник се везује за Богојављење и крштење Исуса Христоса, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који је и крстио сина Божијег у реци Јордану.

Јесењи Крстовдан, 27. септембра по новом календару, обележава успомену на проналажење Часног Крста на Голготи на којем је разапет син Божији.

На овај дан, после литургије, у храмовима се обавља и чин водоосвештавања, сутра на Богојављење, вода се освештава и ван храма, на рекама и другим отвореним местима.

Од Божића до Богојављења мрсни су сви дани, али се на Крстовдан, ма који дан од понедељка до петка био, строго пости, на води. Уколико падне у суботу и недељу, пост је разрешен на уље.

Овим постом се припремамо за празник Богојављења и за пијење богојављенске водице.

У нашем народу се верује да се вечерас у поноћ, пред Богојављење, отвара небо и да се Бог јавља људима. Чека се поноћ, а тада уз молитву треба изговорити жељу.

Шта према веровањима и обичајима треба да урадите

Према народним обичајима у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Пости се строго, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење због великог празника. Зато је у српском народу остала изрека: „Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости“.

Који ветар дува на Крстовдан, верује се, тај ће најчешће дувати током године.

У Срему се говорило да се овога дана ветрови крсте (тј. укрштају, дувају један другоме у сусрет), па који надјача.

У дванаест дана, почињући од Божића, закључно с Крстовданом, огледа се дванаест месеци године која долази, па какво је време ког дана такво ће бити у месецу који том дану одговара по редоследу.

На Крстовдан су се, преносе хроничари, јели остаци бадњеданског пасуља и – спремане су пихтије, али су их, како је Крстовдан посни дан, јели сутрадан, на Богојављење.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept