Početna » Данас празнујемо ТРИ СВЕЦА, а ОВО ЈЕ ЊИХОВ ТРОПАР

Данас празнујемо ТРИ СВЕЦА, а ОВО ЈЕ ЊИХОВ ТРОПАР

Православни верници данас, 25. октобра обележавају Свете мученике Тараха, Прова и Андроника.

од Паланка данас
0 Коментар

Тарах је био родом из Клавдипоља у Сирији, Пров из Сиде Памфлијске, а Андроник из града Ефеса. Тараха, Прова и Андроника Нумерије Максим је подвргао тешком мучењу.Тарах је у то време имао 65 година.
Када антипат упита три пута за име, он сва три пута одговори хришћанин. Најпре их тукоше штаповима, па их крваве и рањене бацише у тамницу. Потом их поново изведоше на истјазање. Када антипат саветоваше Прова да се одрекне Христа обећавајући му почасти од цара и своје пријатељство, одговори Пров: „Нити цареве почасти хоћу, нити твоје пријатељство желим“.

А када прећаше Андронику још већим телесним мукама, одговори млади мученик Христов: „Тело моје пред тобом је, чини што хоћеш“.

После дуготрајних мучења по разним местима ова три света мученика беху бачени у позориште пред звери. Но вољом Божјом, звери су се умирле и постале кротке пред тројицом Божјих људи. Овај призор изазвао је код присутних грађана у арени дивљење према страдалницима и у многима је пробудио веру у једног Бога.

Но постиђени и разјарени мучитељ наредио је војницима да уђу у арену и хришћане посеку мачем.Тако су завршили свој праведни земаљски живот светимученици Тарах, Пров и Андроник.

Нумеријан Максим је наредио војницима да чувају њихова тела како их хришћани не би сахранили. Но неки хришћани успели су у току ноћи да узму из арене њихова тела и сахране их на скровитом месту извад града, пред сам крај владавине цара Диоклецијана.


Тропар посвећен светим мученицима Тараху, Прову и Андронику

 Савршеним јуначким делом светих мученика, небеске силе се задивише, како подвижавајући се у смртном телу, силом Крста добро победише бестелесног ђавола, у невидљивој борби: И моле се Господу, да се смилује на душе наше.

 

Због тога, ко се год на данашњи дан нађе у тами и неприлици треба да замоли за помоћ мученике Тараха, Прова и Андроника и они ће доћи.

Од тад се сматра да ако човек ноћу покајнички плаче, дању ће се радовати, радоваће се као новорођени, као окупани, као олакшани од бремена греха. Ако ли пак ноћ проводи у греху и безумном весељу, освануће му дан жалостан и плачеван.

Савршеним јуначким делом светих мученика, небеске силе се задивише, како подвижавајући се у смртном телу, силом Kрста добро победише бестелесног ђавола, у невидљивој борби: И моле се Господу, да се смилује на душе наше.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept