среда, мај 29, 2024
Početna » ДАНАС СЛАВИМО ПРЕПОДОБНОГ НИКИТУ ИСПОВЕДНИКА: Жене, ово не радите нипошто

ДАНАС СЛАВИМО ПРЕПОДОБНОГ НИКИТУ ИСПОВЕДНИКА: Жене, ово не радите нипошто

Обичаји за светог Никиту Исповедника налажу да жене једну ствар никако не би требало да раде.

од Паланка данас
0 Коментар

Према народном веровању, на дан преподобног Никите Иповеддника ваља да се поспреми кућа и да се иде у посету најближима. Једина два правила којих се данас треба придржавати је да никако не смете улазити у свађе, али ни узимати иглу у руке.Ко је био преподобни Никита Исповедник?Као архијереј је био нарочито милостив према бедним, сиротим, удовицама и ништавним, зато би на овај дан сви требало да посвете посебну пажњу на ову категорију људи.

Врлина Светог Никите огледа се и у томе што је у тренутку када је зли Лав Јерменин устао против икона, устао и овај светитељ са намером да одбрани иконе, едукујући цара о значају икона.

Због тога је претрпео различита понижавања, зли језик, али и утамничење. На крају је био и протеран у изгнанство.За време живота направио је многа чудеса молитвом, а када је умро, његово тело су пренели у манастир. На самој сахрани, многи болесници који су му дотакли тело одједном су били исцељени. Мошти су му биле положене до гробнице његовог духовног оца Никифора и друга Атанасија. Преминуо је 824. године. Зато данас обавезно уделите милостињу онима којима је потребна.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept