Početna » ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АГАТОНИКА-ЕВО ШТА ВАЉА УРАДИТИ КАКО БИ ИМАЛИ УСПЕХА

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АГАТОНИКА-ЕВО ШТА ВАЉА УРАДИТИ КАКО БИ ИМАЛИ УСПЕХА

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници данас обележавају светог Агатоника, мученика који је због хришћанске вере коју је јавно исповедао, кажњен одсецањем главе 304. године по наредби цара Максимијана Херкула.Свети мученик Агатоник је хришћански светитељ из 4. века. Живео је у Никомедији. Проповедао је Грцима који су у то време већином били пагани о хришћанству и учио из јеванђеља.Из његовог живота је до данас и сачувана прича о томе да је у хришћанску веру успешно превео цео један град – Желино у данашњој Македонији.

У време прогона хришћана под царем Максимијаном Свети Агатоник је, заједно са осталим хришћанима, ухапшен је и одведен у Византију. Након мучења свима су одрубљене главе пред царем Максимијаном.У Цариграду је касније подигнут храм посвећен светом Агатонику. Овог свеца као заштитника слави један број породица у Србији, па је данас њима крсна слава.

Дан Светог Агатоника пада у доба Међудневице, како народ назива време између Мале и Велике Госпојине. Од давнина се у овом периоду по целој Србији одржавају вашари и народни сабори, па се они традиционално организују и на данашњи дан.

Народ каже да се данас “ваља” трговати, па се и по вашарима окупи велики број купаца и продаваца са разном робом.Верује се да је ово време за сусрете и обнову пријатељства како би сви у миру и благостању ушли у зиму.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept