четвртак, јун 20, 2024
Početna » ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ГЛИГОРИЈА ЧУДОТВОРЦА, КО СЕ ЊЕМУ МОЛИ БИЋЕ ВЕЧНО ЗДРАВ

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ГЛИГОРИЈА ЧУДОТВОРЦА, КО СЕ ЊЕМУ МОЛИ БИЋЕ ВЕЧНО ЗДРАВ

Верује се да онај ко је неверан, а на данашњи дан прочита свете списе Григорија, постаће верник

од Паланка данас
0 Коментар

Светом Григорију приписују се многа чуда због којих га је народ и прозвао Чудотворац.

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају дан посвећен Светом Григорију Чудотворцу.

Свети Григорије Чудотворац познат и као Григорије Неокесаријски живео је од 213. до 270. године. Био је православни светитељ, учитељ цркве и први епископ Неокесарије Понтијске (Мала Азија) као и оснивач цркве у Kападокији.

У епископској служби истакао се као снажна личност, с великим способностима за организовање црквеног живота, био је и велики подвижник и чудотворац. Његово житије написао је Свети Григорије Нишки.

Обичаји и веровања

Светом Григорију приписују се многа чуда због којих га је народ и прозвао Чудотворац. Према веровањима, заповедао је злим дусима, горама и водама, лечио муке и болести, пред онима који су га гонили био је невидљив, а могао је да предвиди догађаје и чита људске мисли. Зато се и до данашњих дана задржао обичај по коме, свако ко се у цркви помоли Светом Григорију Чудотворцу и упали свећу има право да замисли једну жељу. Ако је молитва била искрена и дубока, овај светитељ ће је услишити и испунити жељу.

Верује се да онај ко је неверан, а на данашњи дан прочита свете списе Григорија, постаће верник. Онај ко у Григорија верује, према предању, биће вечно здрав и заштићен од злих људи.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept