Početna » ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ УРОША, БИО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ СРПСКИ ЦАР ОД ЛОЗЕ НЕМАЊИЋА! Од људи убијен, а од Бога прослављен

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ УРОША, БИО ЈЕ ПОСЛЕДЊИ СРПСКИ ЦАР ОД ЛОЗЕ НЕМАЊИЋА! Од људи убијен, а од Бога прослављен

Православни верници широм света славе свеца, светог цара Уроша, иначе последњег српског цара из владарске лозе Немањића, који није имао своје наследнике и потомке. На данашњи дан, обележавају се још два велика свеца, свети пророк Авакум и преподобни Јоаникије Девички, а данашњи дан сви велики верници проводе у строгом посту на води.

од Паланка данас
0 Коментар

Стефан Урош Нејаки је једини син и наследник цара Душана. Владао је од 1355. до 1371, а задужбина му је Манастир Матејча. Он је последњи владар лозе Немањића. У његово време слаби централна власт и обласни господари се осамостаљују. После смрти цара Уроша српска држава престаје да постоји. Владавина Уроша, сина цара Душана, била је готово у сваком погледу супротна владавини његовог родитеља.

И судбина и историја понекад играју немилосрдне игре. Тако је први потомак цара Душана понео надимак Урош Нејаки. Нови српски цар који је титулу наследио од оца није успевао да заштити своју државу, ни од спољних напада, ни од унутрашњих потреса.

Најозбиљнији противник му је био Симеон Немањић, Душанов полубрат. Иако је српска властела бранила Симеона, који је био војно далеко снажнији, млади Урош је уз подршку своје мајке Јелене, државног сабора одржаног у Скопљу и Дубровчана успео је да спасе своје владалачко наслеђе. Убрзо српска држава поделила на два царства, Урошево и Симеоново. У већем делу који је обухватао све старе српске земље владао је Урош.

Претпоставља се да је умро 2. или 4. децембра 1371. године, вероватно после Маричке битке, као последњи српски цар. Српска православна црква прихватила је верзију по којој га је у лову, када се сагнуо да попије воду из реке, убио лично Вукашин, који је пошто-пото желео да преузме престо.

Смрћу цара Уроша 1371. године угасила се владавина лозе Немањића и отпочела агонија српске државе и народа, вековима са разних страна гаженог, али никад сатрвеног захваљујући баш духовној снази и наслеђу које му је оставила епоха Немањића. Од људи убијен, он би од Бога прослављен. Његове чудотворне мошти почивале су у манастиру Јаску у Фрушкој гори, одакле су за време Другог светског рата пренете у Београд и положене у Саборну цркву поред тела кнеза Лазара и деспота Стефана. За време овога доброг цара сазидан је манастир Свети Наум на Охридском језеру.

Извор: Опанак

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept