Početna » ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИKОГ МУЧЕНИKА! Испоштујте само један важан ОБИЧАЈ, иначе ће вас стићи ГНЕВ СВЕТОГ АРТЕМИЈА!

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИKОГ МУЧЕНИKА! Испоштујте само један важан ОБИЧАЈ, иначе ће вас стићи ГНЕВ СВЕТОГ АРТЕМИЈА!

Народни обичаји и веровања на Светог великомученика Артемија

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници данас прослављају светог великомученика Артемија Антиохијског.

Свети великомученик Артемије Антиохијски је хришћански светитељ и мученик из 4. века.Рођен је око 300. године. У младости је био управник комплетне цареве имовине у време цара Kонстанција. Настрадао је 362. године у вријеме цара Јулијана Одступника. Почео је своју службу у војсцицара Kонстантина Великог и утицао на њега да прими хришћанство. После смрти Kонстантина Великог био је у служби његовог сина цара Kонстанција. Након смрти цара Kонстанција, Римском царевином зацарио се Јулијан Одступник, идолопоклоник и прогонитељ хришћана.

Чувши да се Јулијан зацарио и да је пошао у рат против Персијанаца, и добивши од Јулијана наређење да му се са својом војском придружи у Антиохији, Артемије се одазвао и одао Јулијану дужно поштовање као цару, поневши му поклоне, гледао је како муче свете исповеднике, Евгенија и Макарија. Посматрајући мучење светих људи и слушајући како цар хули на Господа Исуса Христа, Артемије приступи цару и рече:

„Зашто, царе, тако нечовечно мучиш невине и Богу посвећене мужеве, и зашто их присиљаваш да се откажу од вере православне? Знај да си и ти човек, од исте човечанске природе; јер иако те је Бог поставио за цара, ипак и ти можеш бити подвргнут искушењу од ђавола. Ја сматрам да је први виновник зла лукави и злобни ђаво. И као што он некада измоли од Бога дозволу да куша Јова и доби је, тако и тебе он диже против нас и натутка на нас, да тобом истреби Христову пшеницу и посе свој кукољ.

Но узалуд су његова напрезања и ништавна је његова сила; јер откако Господ Христос дође и пободен би крст, на који се подиже Господ, паде ђаволска гордост и сатрвена би ђаволова сила. Зато, не варај себе, царе, и не предај себе ђаволима, гонећи Богом чувани род хришћански. Знај, Христова јачина и сила су непобедиви и несавладљиви.“

Чувши то, Јулијан га је предао мучитељима, а након тога затворио у тамницу, заједно са Евгенијем и Макаријем који су тамо убрзо и умрли. Након што је Артемије 362. године прорекао брзу смрт цару Јулијану, овај је наредио да му главу одсеку мачем. Годину дана касније пророчанство се и остварило Јулијан је погинуо 363. године.

Према народном веровању, уколико сте у свађи са неким, данас бисте га морали позвати и измирити се иначе ће вас стићи страшан гнев Светог Артемија Антиохијског.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept