Početna » ДАНАС СУ БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ

ДАНАС СУ БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ

Данас је последњи дан пред почетак великог божићњег поста и зове се Покладе.

од Паланка данас
0 Коментар

Овај велики народни празник распрострањен је у Европи и Америци. Срби Покладе обележавају пред почетак божићњег поста, а постоје и “Беле покладе” васкршњег поста.

Божићне покладе су црквени и народни празник, а празнују се на дан Светог апостола Филипа 27. новембра. На данашњи дан ваља праштати и веселити се, јер се сматрало да у период великог поста треба ући без греха.

У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бели мрс по коме је овај празник добио име. Због тога би данас требало да опростите свима са којима сте се током године завадили и изгледите своје односе.

Према народном веровању, у периоду поклада постоји већа опасност од злих сила и вештица, од којих се народ штитио белим луком, глоговим трњем и другим традиционалним начинима. Власи су палили обредне ватре око којих су играли и прескакали их. На Косову и Метохији покладне поворке су симболизовале сватове Краљевића Марка.

Покладе сматрају даном уживања у храни, пићу и прославама под маскама, познатим као карневал. Зато су и прославе поклада посебно значајне за народе католичке традиције: Италијане, Хрвате, Французе, Немце, Шпанце, Латиноамериканце и друге. Славе се и међу православцима, нарочито у Грчкој и Русији.

Божићни пост почиње 28. новембра и траје 40 дана.

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept