Početna » ДАНАС СУ ДЕТИЊЦИ Један од највеселијих породичних празника; Ево које обичаје би требало испоштовати

ДАНАС СУ ДЕТИЊЦИ Један од највеселијих породичних празника; Ево које обичаје би требало испоштовати

Српска православна црква и сви њени верници данас прослављају Детињце, празник који се слави у трећу недељу пред Божић.

Тога дана ујутру рано или по доласку из цркве са богослужења, одрасли вежу своју или туђу децу. За везивање се обично користи каиш, гајтан или обичан канап или обичан дебљи конац.Обично се завежу ноге или руке, па се једним делом канап завеже за сто или столицу.  Како би родитељи своју децу одвезали, деца би требало да родитељима дарују симболичне поклоне, указујући на тај начин поштовање и пажњу према старијима, посебно према родитељима.

Везивање на Детинце, Материце и Оце има вишеструку симболику.  Прво симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама.

Друго упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко поседује поштено зарађену имовину и добра дела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима.

Посебно ће се оправдати на последњем Страшном суду, где ће се само вредновати оно што је човек добро у свом животу учинио.  Добра и штедљива деца прикупе нешто средстава штедњом, па за тај дан набаве неку част и „дреше“ се онима који их вежу.

 You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept