Početna » ДАНАС СУ МЕСНЕ ПОКЛАДЕ: Једну ствар никако не заборавите да урадите

ДАНАС СУ МЕСНЕ ПОКЛАДЕ: Једну ствар никако не заборавите да урадите

За покладе се обично спрема богата трпеза и позивају сиромашнији суседи и пријатељи да се и они добро омрсе у заједничком обедовању

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православана црква празнује Месне покладе, које се одржавају у Месопусну недељу. То је задњи дан када се једе месо, јер већ сутра почиње такозвани – бели мрс.Дакле, просто је обавезно на овај дан јести месо и то никако не би требало да се заборави! Тиме се заправо на достојан начин слави оно што ће уследити – велики Васкршњи пост.

Наиме, Месне покладе се називају и Мале покладе, и кад оне прођу тада се не једе месо до Васкрса.

Постоји и обичај да се у вечерима поклада сакупљају пријатељи, рођаци и суседи и забављају уз шалу и разне играрије, а кад почне да пада мрак пале велику ватру и седе до поноћи.

 

За покладе се обично спрема богата трпеза и позивају сиромашнији суседи и пријатељи да се и они добро омрсе у заједничком обедовању.

У већини крајева, у току дана или вечери млађи свет води главну реч. Збијају се разне шале по селу или се одлази на нека позната места у околини где се приређују забаве.

Разноразне игре под маскама, такозване „машкаре“ биле су резервисане за младе.

Обичај је био да маскирана младеж иде од куће до куће и збија разне пошалице на опште весеље укућана и због тога добија „чар“ – разне ситне поклоне у јелу и пићу које после заједно поједу и попију. Озбиљнији мушкарци домаћини и старији људи седе окупљени код једног домаћина и часте се до поноћи.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept