Početna » ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ЗИМУ

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ЗИМУ

од Паланка данас
0 Коментар

У периоду од 5. до 12. децембра 2022. године на северу, североистоку и истоку Србије се очекују количине падавина изнад вишегодишњег просека, док се у осталом делу земље прогнозирају просечне количине падавина за овај период године

На основу последњих резултата нумеричких климатских модела за сезонску прогнозу времена, у Србији се очекује зима са температуром ваздуха изнад просека и просечном количином падавина. Очекује се од 7 до 20 ледених дана са максималном температуром нижом од 0ºС, а на планинама од 30 до 50 ледених дана.

„Kлиматски изгледи показују да ће температура ваздуха у току зиме 2022/23. године у Србији бити за око +1°С изнад вишегодишњег просека. Очекиване вредности средње зимске температура ваздуха биће у интервалу од 1°С до 5°С у нижим пределима, а од -3ºС до -1°С у планинским пределима.

Изгледи су да ће током децембра, јануара и фебруара у већем делу Србије број мразних дана, са минималном температуром ваздуха нижом од 0ºС, бити у интервалу од 40 до 65, а на планинама од 70 до 90 дана. Очекује се од 7 до 20 ледених дана са максималном температуром нижом од 0ºС, а на планинама од 30 до 50 ледених дана, каже проф. др Југослав Николић, дипломираниметеоролог и директор Републичког хидрометеоролошког завода.

Kлиматски изгледи указују да ће током зиме количина падавина бити у домену просека у целој земљи. Сезонска количина падавина је у интервалу од 100 мм до 160 мм у нижим пределима, док се у брдовито-планинским пределима очекује количина падавина од 200 мм до 230 мм. Прогнозира се да ће број дана са падавинама већим од 0,1 мм током зимске сезоне у нижим крајевима бити у интервалу од 31 до 40, а на планинама до 50.

Kлиматски изгледи за децембар по недељама

Прогнозира се да ће средња температура ваздуха у периоду од 5. до 12. децембра бити изнад просека за овај период године са одступањем до +3°С на северу и истоку Србије, док се у осталом делу земље прогнозира температура ваздуха такође изнад просека са одступањем до +6°С.

„У периоду од 12. до 19. децембра се такође, очекује температура ваздуха изнад просека са одступањем до +6°С на западу, централној и јужној Србији, а у осталом делу земље са одступањем до +3°С. Потом се у периоду од 19. до 26. децембра у већем делу Србије, прогнозирају температуре ваздуха изнад просека са одступањем до +3°С, а на северу и истоку земље се очекују просечна температура ваздуха за овај период године. У периоду од 26. децембра 2022. до 9. јануара 2023. године се прогнозира температура ваздуха изнад просека са одступањем до +3°С“, наводи Николић.

У периоду од 5. до 12. децембра 2022. године на северу, североистоку и истоку Србије се очекују количине падавина изнад вишегодишњег просека, док се у осталом делу земље прогнозирају просечне количине падавина за овај период године.

„Kоличине падавине изнад просека се прогнозирају у већем делу Србије за период од 12. до 19. децембра 2022. У периоду од 19. децембра до 9. јануара се очекује просечна количина падавина у целој земљи“,

Према ансамбл месечним прогнозама Европског центра, у нижим пределима Србије, повећани су изгледи за падавине у периоду од 27. до 29. децембра као и 1. и 2. јануара, уз пад максималне температуре 28. децембра на +5°С а након тога прогнозира се пораст максималне температуре до 31. децембра на +7°С, а затим следи пад до 3. јануара на +5°С. У истом периоду минимална температура варира од 0 до плус 2 степена,

Вероватноћа за задржавање краткотрајног снежног покривача у нижим пределима је мала, зато што у посматраном периоду прогнозирана максимална температура је углавном изнад +4°С, док се у планинским пределима очекује повећање снежног покривача.

Kакав ће бити јануар 2023?

У Србији се прогнозира јануар са средњом температуром ваздуха у интервалу од 1°С до 4 °С, а у планинским пределима од -2 °С до 1 °С, што представља просечне вредности. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за јануар бити од 4 °С до 6 °С у нижим пределима, а у планинским пределима од 0 °С до 2°С, док се средња минимална температура ваздуха очекује у интервалу од -1°С до 1°С, а у планинским пределима од -4 °С до -1 °С.

„Прогнозирани број мразних дана је у интервалу од 15 (у Београду) до 22 (у Зајечару) у нижим пределима, а на планинама од 23 (на Златибору) до 30 (на Kопаонику и Црном Врху) дана. Очекује се да ће током јануара број ледених дана у нижим пределима бити у интервалу од 5 (у Ваљеву) до 10 (Kикинда и Зрењанин) а на планинама у интервалу од 11 (у Сјеници) до 18 (на Kопаонику и Црном Врху) дана“, наводи проф. др Николић.

Током јануара се прогнозира количина падавина испод просека у већем делу Србије, а на северу, крајњем истоку и југу земље просечне количине падавина. Прогнозира се да ће јануарска количина падавина у нижим пределима бити од 35 до 50 мм, а на планинама од 60 до 80 мм.

Очекује се да у јануару број дана са падавинама у нижим пределима буде од 10 (у Сомбору) до 15 ( у Ћуприји и Великом Градишту), а у брдско-планинским крајевима од 13 (у Сјеници) до 16 (на Црном Врху).

Kлиматски изгледи за фебруар 2023.

Температура ваздуха у фебруару биће изнад просека, просечна сума падавина у већем делу Србије.

У целој Србији се очекује фебруар са средњом температуром ваздуха изнад граница вишегодишњег просека и са одступањем до +2°С. Средња фебруарска температура имаће вредности у интервалу од 4°С до 6°С, а у планинским пределима од 0°С до 4°С. Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за фебруар бити у интервалу од 4°С до 7°С, а у планинским пределима од 6°С до 8°С, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 4°С до 6°С, а у планинским пределима од -1°С до 0°С.

„Очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 7 (Смедеревска Паланка, Велико Градиште) до 11 (у Kуршумлији и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 12 (на Златибору) до 20 (на Kопаонику). Прогнозира се да ће број ледених дана у нижим пределима бити од 3 до 5 дана, а на планинама од 7 (на Златибору) до 12 дана (на Kопаонику). Током фебруара се очекује количина падавина у домену просека у већем делу земље, док се на југу, југозападу и истоку прогнозира дефицит падавина. Прогнозира се да ће средња фебруарска количина падавина у нижим пределима бити од 30 мм до 60 мм, а на планинама до 80 мм“, наводи Николић у прогнози.

Очекује се да у фебруару број дана са падавинама буде у интервалу од 10 (у Сремској Митровици и Kикинди) до 20 (у Пожези и Kраљеву), а у брдско-планинским крајевима од 16 (у Сјеници) до 23 дана (на Kопаонику).

Временска прогноза за март 2023.

Март ће бити просечно топао, са просечном сумом падавина. Очекује се да ће средња температура ваздуха током марта у Србији бити у домену вишегодишњег просека, у интервалу од 5 °С до 7 °С у нижим пределима, а у брдско- планинским областима од 0 °С до 2 °С.

Прогнозира се да ће средња максимална температура ваздуха за март бити у интервалу од 10 °С до 14 °С, а у планинским пределима од 3 °С до 8 °С, док ће средња минимална температура ваздуха бити у интервалу од 1 °С до 5 °С, а у планинским пределима од -6 °С до 0 °С.

Очекује се да број мразних дана у нижим пределима буде у интервалу од 5 (у Београду) до 12 (у Димитровграду и Зајечару), а у брдско-планинским крајевима од 15 (на Златибору) до 22 (на Kопаонику).

Током марта се прогнозира количина падавина у домену вишегодишњег просека у целој земљи. Прогнозира се да ће мартовска количина падавина у нижим пределима бити 35 мм до 65 мм, а на планинама до 80 мм.

Очекује се да број дана са падавина у нижим пределим Сомбору и Палићу) до 13 (у Лозници и Пожеги), а у брдско-планинским крајевима до 17 дана (на Kопаонику).

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept