Početna » ДЕВОЈKЕ СУТРА МОРАТЕ ДА УРАДИТЕ 1 СТВАР: Верује се да ће вашој ДЕЦИ ДОНЕТИ ЗДРАВЉЕ

ДЕВОЈKЕ СУТРА МОРАТЕ ДА УРАДИТЕ 1 СТВАР: Верује се да ће вашој ДЕЦИ ДОНЕТИ ЗДРАВЉЕ

Српска православна црква и њени верници 5. новембра прослављају празник који је посвећен апостолу Светом Јакову

од Паланка данас
0 Коментар

Свети апостол Јаков, један од 70 апостола, често се назива братом Исуса Христа јер је био син Јосифа, мужа Пресвете Богородице Марије.Верници га поштују и памте због проповедања хришћанства, али и због мудрости и савета који су остали иза њега.

Kо је био Свети апостол Јаков?

Овај проповедник говорио је да сам одбацивање материјалност и посвећивање развоју душе може да очисти душу и учини је здравом. Нарочито је упозоравао богате људе да морају да остану понизни, иначе ће проћи као „цвет травни“, који увене кад огреје сунце.

Највећим богаташима сматрао је сиромахе који су били богати вером, док је за оне који имају материјално богатство говорио да ће им нагомилано богатство иструнути, одећу појести мољци, а злато и сребро зарђати.

Чак и они који нису били хришћани дивили су се Јаковљевој преданости вери, његовој праведности и поштењу и називали га Јаков Праведни.

Био је епископ у Јерусалиму 30 година и ревносно управљао црквом Божјом, а многе је преобратио у хришћанство.

Међутим, након што је за првосвештеника постављен Анан, он је са осталим јеврејским старешинама смислио план за убиство Јакова јер је проповедао хришћанство. Током прославе Пасхе, када је у Јерусалиму било много верника, старешине су му наложиле да се попне на кров храма и да говори против Христа. Јаков је, међутим, говорио о Христу као о сину Божјем и месији, па су га љутити свештеници скинули с крова. Проповедник се тада повредио, али није одмах умро. Према предању, на коленима је пружио руке према небу и завапио:

„Опрости им Господе овај грех, јер не знају шта чине“.

Утом му је пришао неки човек и ударио га снажно по глави, после чега је Јаков преминуо.

Српски народни обичаји на Св. Јакова

Овај светац је цењен и међу католицима и међу православцима, а веома је поштован у српском народу.

Један од најпознатијих народних обичаја међу Србима на овај празник јесте да се девојке у поноћ умију хладном водом не би ли се заштитиле од „злодуха“ и како би у будућности имале здраву децу.

Верује се да на овај празник верници треба да опросте злим језицима, као и да се прашта грех клевете, како би се душа растеретила и прочистила.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept